Moet de internationale gemeenschap ingrijpen in de VS?

Koffieketen Starbucks vroeg vorige week aan zijn klanten om geen wapens meer mee te nemen. Beeld afp
Koffieketen Starbucks vroeg vorige week aan zijn klanten om geen wapens meer mee te nemen.Beeld afp

In Amerika schieten jaarlijks 32.000 burgers elkaar dood. Tijd voor interventie?

360 magazine

Jaarlijks sterven er 32.000 Amerikanen door vuurwapengeweld. Het betreft altijd geweld tussen burgers onderling. Journalist Henry Porter vraagt zich in The Guardian af of het hoge aantal doden niet te vergelijken is met een burgeroorlog en stelt dat interventie in de Verenigde Staten gewenst is om een einde te maken aan het geweld tussen burgers. De gemiddelde Amerikaan is beter bewapend dan de gemiddelde Syrische rebel, aldus Porter.

Sinds 1968 zijn in de Verenigde Staten bijna 1,4 miljoen mensen omgekomen door vuurwapengeweld (inclusief zelfmoorden). De cijfers zijn afkomstig van de FBI en de Centres for Disease Control and Prevention. In alle oorlogen waar de Verenigde Staten bij betrokken waren (van de Onafhankelijkheidsoorlog in 1775 tot de oorlog in Afghanistan), zijn bijna 1,2 miljoen Amerikanen omgekomen.

Kans op ingrijpen in de Verenigde Staten is in werkelijkheid nihil, maar Porters artikel is een interessant gedachtenexperiment. Volgens welke normen en waarden redeneren we als we het over gewapend ingrijpen in Syrië hebben en waarom gelden voor de Verenigde Staten andere regels?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden