null Beeld Trouw
Beeld Trouw

ColumnRob Schouten

Moet de huiskoning der dieren nu echt voortaan binnen blijven?

Natuurlijk, ik ben ook zeer tegen de plezierjacht (hoort u mij, Oranjes?!) en als in oktober de geweerschoten rond mijn huisje in Frankrijk klinken, weet ik met pijn in het hart dat het weer zover is: grote gulzige boeren halen in hun groen groen knollenland onschuldige vogels en hazen neer. Maar om nu ook de huiskat te verbieden om op jacht te gaan ...

Dat is immers wat Tilburgse onderzoekers hebben vastgesteld. Dat de huiskat volgens de Europese milieuwetgeving een illegale jager is, die meer dan de helft van de dik 140 miljoen muizen en vogels die elk jaar in ons land sneuvelen (wat moeten we eigenlijk van dat getal zeggen, zo’n kleine tien per hoofd van de bevolking?) voor zijn rekening neemt.

Het zal ongetwijfeld kloppen dat het volgens de EU strikt genomen niet mag, maar moet nu ook de felis silvestrus catus daarom gemuilkorfd worden? Moet de huiskoning der dieren voortaan binnen blijven en vetgemest worden door zijn baasjes, omdat hij geen onderscheid maakt tussen ongedierte en beschermde diersoorten? Ik weet het niet, hoor. Ik vind het een ellendig gezicht als Pietje of Moortje met een muis in z’n bek thuiskomt of probeert een duif te verschalken, maar ik had me er sinds mijn jeugd bij neergelegd dat het hun natuurlijk instinct is, niks aangeleerd, niks plezierjacht.

De verdere domesticatie van het populaire huisdier waarbij hem de jacht wordt ontzegd, past in het plaatje van een volledig beveiligde samenleving, waar niemand meer enig risico loopt. Iets in mij verzet zich tegen zo’n geheel ommuurde wereld, de maatschappij als gated community. Het heeft denk ik ook te maken met het verlies van het, misschien wel religieus te noemen, besef dat er nu eenmaal een portie ellende in de wereld is waar we mee moeten zien om te gaan.

Ik vind trouwens dat je niet kunt staan juichen om de terugkeer van de wolf, terwijl je poes en z’n nachtelijke avonturen juist aan banden legt. Nederland, Europa als Hof van Eden waar de leeuw naast het lam ligt: het is een mooi plaatje, maar wat mij betreft gaat het te ver om het af te dwingen.

Ik herinner me uit mijn jeugd in Haarlem dat er een oude man was die elke dag met zijn kat aan de lijn ging wandelen. Wij beschouwden dit als gek en de man bijgevolg als kinderlokker (daar waren we altijd als de kippen bij, het aanwijzen van kinderlokkers). Misschien wordt hij dus na zestig jaar toch opeens gerehabiliteerd. Maar ik ben tegen, al was het maar om leerzame sprookjes als ‘De gelaarsde kat’ en ‘De Bremer stadsmuzikanten’ ook voor mijn achterkleinkinderen begrijpelijk te houden.

En per slot van rekening was de kat bij de Egyptenaren een goddelijk dier, niet omdat hij prinsheerlijk en aaibaar op schoot lag, maar omdat hij de muizen, die het graan stalen, opvrat. Deed men een kat in die dagen kwaad, dan kreeg men de doodstraf.

Zover zou ik overigens niet willen gaan.

Tot slot een aardig Italiaans gezegde dat de vertrouwde muizenjager in het zonnetje zet: liever een kat met een muis, dan een advocaat met een mens.

Eerdere columns van Rob Schouten leest u hier.

Lees ook

Komt uw kat buiten? Dan overtreedt hij Europese regels

Katten ongecontroleerd naar buiten laten gaan, is illegaal. Dat stellen juristen Arie Trouwborst en Han Somsen van Tilburg Universiteit. Zij baseren zich daarbij op Europese regels voor natuurbescherming.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden