null Beeld
Beeld

De vraag vanMonic Slingerland

Moet de huiskat buiten aan de lijn?

De koe kan in de wei, maar de kat, die moet binnenblijven. Dit nieuws kwam deze week zo hard aan dat het de bezorgdheid over klimaat, onderwijs, zorg en politie online even deed verbleken. Welke van de twee explosieve aanjagers hierbij de overhand heeft, is niet makkelijk te zeggen. Is het de liefde voor de kat, of is het de weerzin tegen de EU. Want het zijn EU-regels die de kat formeel binnen kunnen houden. Tenminste, de huiskat.

Wil die naar buiten, dan moet dat aangelijnd. Een kat aan een lijntje, voor veel kattenvrienden is dat echt een brug te ver. Toch zou dat moeten, is de conclusie uit het onderzoek van juristen Arie Trouwborst en Han Somsen van Tilburg University. Zij toetsten het gedrag van de buiten lopende katten aan het Europese natuurbeschermingsrecht. Hun stelling, geponeerd in het Journal of Environmental Law: katten vangen en doden vele kleine, vaak beschermde dieren. Katten vormen een grote bedreiging van de biodiversiteit. Ergo: een kattenbaas die zijn lieveling buiten laat, is in overtreding.

Jachttrofee

Trouw plaatste bij het bericht een foto van een kat met een mees. Tja, dacht ik, er zijn genoeg mezen in de tuin. Maar elders, op de site van NRC, zag ik een kat met een bonte specht als jachttrofee. Dat kwam harder aan.

De opwinding steeg tot grote hoogte, en al snel kwamen er pogingen die te dempen. Nee, ze zou echt geen verbod opleggen om katten naar buiten te laten gaan, suste minister Carola Schouten. Nee, een kattenpolitie komt er niet. Natuurlijk niet, dat zou wel heel vreemd zijn in een tijd dat de politie taken neerlegt wegens personeelstekort.

Na al dat gesus blijft er toch een vraag hangen. Waarom mag de kat wel vrij naar buiten, en de hond niet? Geen enkel huisdier laten we zomaar uit. Ook slangen niet, liet Arie Trouwborst aan Trouw weten. Wilde hij daarmee de kat met een slang vergelijken? Of een kat met een hond? Moeten slangen met een muilkorf en aan een lijn uitgelaten worden­­?

Natuurlijk gedrag

Ware kattenliefhebbers zijn dan al hoofdschuddend afgehaakt, vrees ik. Jammer, want de kwestie van de jagende kat roept allerlei vragen op. Bijvoorbeeld over het argument dat het hun natuurlijke­­ gedrag zou belemmeren als katten altijd maar binnen moeten blijven. Of dat gedrag wel natuurlijk is, daar stelt ecoloog Henk Siepel van de Radbouduniversiteit weer vragen bij. Maar los van het gegeven of het waar is of niet, waarom is dit argument dan niet doorslaggevend bij honden? Hun natuurlijke gedrag is toch niet om aan een lijntje naast een niet-hond te lopen? Ik zou er ook slangen bij kunnen noemen. Want hun natuurlijke gedrag is zich stilletjes verborgen te houden tot ze honger krijgen. Het argument van het natuurlijke gedrag is dus niet houdbaar.

De twee à drie miljoen huiskatten zouden in Nederland zo’n 140 miljoen dieren per jaar doden, schatten de onderzoekers. Bij dat aantal trekken andere onderzoekers vragend de wenkbrauwen op. Zo precies kun je dat niet weten­­.

Wel vangen katten mezen, vleermuizen zelfs en ook spechten dus.

Wat vindt u: moeten katten buiten aan een lijn?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden