Moet comazuiper zelf betalen?

Rekening mag geen barrière vormen gekocht en gezamenlijk genuttigd.

Beveiligingskosten bij agressie wel verhalen

Een echt plan mag het vooral niet heten. Maar het berichtje dat Herre Kingma, topman van het Medisch Spectrum Twente, begin deze week op Twitter plaatste, was een schot in de roos en leidde gisteren tot een heus debatje. Kingma wil dat comazuipers of mensen die anderszins zwaar beneveld in het ziekenhuis belanden, zelf voor de ziekenhuisrekening opdraaien. Dan leren ze het drinken wel af en hoeft de gemeenschap de kosten niet te dragen.

Michiel Verheul, woordvoerder zorgverzekeraar Menzis:

"Het klopt dat Bas Leerink, lid van onze raad van bestuur, Kingma via Twitter antwoordde dat hij het er helemaal mee eens is. Teletekst maakt daar dan van dat Menzis vindt dat comazuipers moeten betalen voor hun gedrag, maar dat kan natuurlijk niet. De Zorgverzekeringswet schrijft immers voor dat iedereen recht heeft op verzekerde zorg. Wat Leerink vooral bedoelt, is dat met hem te praten is over het verhalen van de bijkomende kosten van de behandeling op de Eerste Hulp. Vaak zijn dronken mensen agressief, en moet extra beveiliging worden opgetrommeld. Die kosten worden nu meegenomen in de gewone ziekenhuisrekening, maar horen daar natuurlijk niet thuis."

Mireille de Visser, kinderpsycholoog polikliniek Alcohol en Jeugd Reinier de Graaf Ziekenhuis:

"Als je het hebt over comazuipers, heb je het meestal over pubers. Daarvan hebben wij er inmiddels zo'n 260 behandeld. Opvallend is dat bijna geen van hen vooraf wist wat alcohol met hen zou kunnen doen. Ze gaan drinken en vallen dan zonder waarschuwing om. Ze worden eigenlijk nooit slaperig zoals volwassenen, slechts zelden hebben ze echt de intentie om in coma te raken. Kun je hun dan wel de rekening presenteren? Die pubers doen vaak maar wat. Weten zij veel wat een fles tequila met hen doet.

"Wil je toch de rekening presenteren, dan moet je vooral oppassen dat dat geen barrière wordt om de ambulance te bellen of naar het ziekenhuis te gaan. Die kinderen hebben dringend medische zorg nodig. Maar gaan ouders ook echt naar het ziekenhuis als ze weten dat daar een forse rekening wacht? Want de praktijk leert dat ouders vaak worden gebeld door vriendjes of vriendinnen als er 'iets geks' is met hun kind.

"In 80 procent van de gevallen is er ook een volwassene in de omgeving van de comazuiper. Een hockeyleraar, een docent die mee is op schoolreis, een barman. Zijn die als volwassenen niet verantwoordelijk voor het drinkgedrag van minderjarigen? Dat raakt de schuldvraag. En uit gesprekken met jongeren blijkt vaak dat er meer aan de hand is. Er spelen bijvoorbeeld psychische problemen, ADHD, verdriet waar ze geen weg mee weten. Het is natuurlijk goed dat Kingma hier aandacht voor vraagt. Maar je lost het niet op door comazuipers de rekening te presenteren."

Flip van Sloten, beleidsmedewerker Raad voor Volksgezondheid en Zorg, adviesorgaan van minister Schippers (volksgezondheid):

"Dat is een sympathiek idee van mijnheer Kingma, maar is het ook uitvoerbaar? Comazuipers of mensen die half lam zijn, zijn bijvoorbeeld op de Eerste Hulp niet aanspreekbaar. En jongeren die met vrienden gaan stappen, hebben heus niet zo scherp in beeld hoeveel ze drinken - laat staan dat ze weten dat ze in coma geraken. Je kunt er ook onmogelijk de politie naast zetten, dus eigenlijk verplicht je zo ouders 's avonds rond elf uur hun kinderen te gaan opzoeken in de kroeg, om te kijken hoe ver ze zijn. Moet je ze daartoe bijvoorbeeld een enkelband geven? Nee, wij geloven erg in preventiebeleid, in het aanleren van een gezonde leefstijl. En het begint natuurlijk in scherpere controle op de verkoop van alcohol aan jongeren, in supermarkt en café. Daar wil de minister ook werk van maken."

Tiny Tol, van het Volendamse Moedige Moeders, een organisatie die ouders van kinderen met alcohol- en drugsproblemen steunt :

"Dat is ook sterk, ik had toevallig net een huilende moeder aan de lijn die haar zestienjarige zoon ziet afglijden door de alcohol. Ze zijn met hem naar de huisarts geweest, naar de verslavingszorg - maar hij wil zich niet laten helpen. Dan sta je als ouders machteloos. Nee, het helpt ook niet als die jongen zelf zijn ziekenhuisopnames moet gaan betalen. Dat geld heeft hij namelijk niet. Zestienjarigen gaan naar school, of werken voor heel weinig geld. Dus wat gebeurt er? Die rekening komt bij de ouders terecht. Maar als je echt wilt besparen, kun je beter een verplichte behandeling van een paar weken aanbieden. En preventie en voorlichting geven, daarmee zijn wij als Moedige Moeders al lang mee bezig. Dat begint al op de basisschool, maar is ook voor ouders belangrijk. Ook de gemeente Volendam doet mee, door voorlichting te geven aan de horeca."

Comazuipen in cijfers
Het aantal kinderen dat met spoed wordt opgenomen in een ziekenhuis na het drinken van alcohol stijgt al jaren. In 2007 waren dat er 297, maar in 2010 stond de teller op 685 jongeren, zo meldt Stap, het kenniscentrum over alcoholgebruik. Meestal betreft het autochtone jongeren, de gemiddelde leeftijd ligt iets boven de vijftien jaar, de leeftijd waarop te veel en te vaak drinken veelal begint. Ruim een kwart van de vijftienjarigen die recent hebben gedronken, drinkt wekelijks vijf tot tien glazen. Eveneens ruim een kwart drinkt tien of meer glazen per week. Stap vermoedt dat de wettelijke lage verkoopleeftijd in Nederland (16 jaar) hier de verklaring voor is. Drank wordt door vrienden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden