Moerdijk geschokt door ’grafschennis’

door Camiel Donicie

Driehonderd grafzerken op de begraafplaats in Klundert zijn met oranje verf bewerkt. Niet door vandalen, maar in opdracht van de gemeente Moerdijk. Bezoekers reageren geschokt.

Chiel van Eekeren kon zijn ogen niet geloven toen hij zaterdag de Algemene Begraafplaats in Klundert opliep. Hij trof er honderden grafstenen aan, beklad met oranje verf of omwikkeld met roodwit lint. „Ik dacht eerst aan vandalisme, maar het bleek het werk van de gemeente. Dat is toch niet normaal?” Van Eekeren heeft de brief nog: „Daarin stond dat de gemeente ’alle zorgvuldigheid’ in acht zou nemen bij de herinrichting van de begraafplaats.”

De ’gemarkeerde’ graven worden binnen zes weken geruimd, zegt verantwoordelijk wethouder Ada Grootenboer (CDA). Ze kreeg veel telefoontjes van verontwaardigde bezoekers. „Ik betreur dat er mensen gekwetst zijn. We hadden met de aannemer afgesproken om de grafstenen duidelijk te markeren, om te voorkomen dat de verkeerde graven geruimd zouden worden. Een stipje rechtsonder op de steen was voldoende geweest.”

De gemeente kampt met een tekort aan plekken op de begraafplaats en bereidt de ruiming van de graven al drie jaar voor, in nauw overleg met betrokkenen. Familieleden mochten kiezen wat er met de grafstenen van hun naasten moest gebeuren. De met spuitbus bewerkte grafstenen worden vernietigd, de met een lint afgezette zerken keren terug in een herdenkingsmuur.

Grootenboer meent toch dat de gemeente zorgvuldig te werk is gegaan. „We vertrouwden op de expertise van de aannemer, die gespecialiseerd is in het ruimen van graven.” Van Eekeren, zelf ook aannemer, houdt de gemeente volledig verantwoordelijk. „Als je een contract tekent met een aannemer, maak je duidelijke afspraken over de eisen.”

De wethouder heeft de raad gistermiddag met een brief op de hoogte gesteld van de ’grafschennis’. SP-fractievoorzitter Chris Verschuuren stelt een ’pittig debat’ in het vooruitzicht. „Dit getuigt van weinig piëteit tegenover de bezoekers van de begraafplaats.” Fractievoorzitter Frans Fakkers van Onafhankelijk Moerdijk, de grootste partij in de raad, noemt het ’hoogst ongelukkig’ en twijfelt aan de zorgvuldigheid van de wethouder. Om de aanblik van de begraafplaats te verbeteren, is de gemeente gistermiddag versneld begonnen met het verwijderen van de bezoedelde grafstenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden