Moeizame familieverhoudingen in een Pippi Langkous-pension

Het betoverende Zweedse landschap vormt een belangrijk ingrediënt van dit thrillerachtige familiedrama rond twee broers en hun zusje.

De combinatie beeldschone natuur en gruwelijke ontdekkingen doet het altijd goed in Zweedse series. Het eerste seizoen van 'Thicker than water' begint met de zelfmoord van een moeder in het paradijselijke, uitgestrekte water rond het eiland Sunnanö. Ze is de eigenaresse van een familiepension op het dunbevolkte eiland. Zo'n pension waar de tijd heeft stilgestaan, aangenaam herkenbaar voor iedereen die is opgegroeid met de boeken van Astrid Lindgren over Pippi Langkous en de kinderen van Bolderburen. De drie kinderen van de zelfmoordenares zijn hier allesbehalve probleemloos opgegroeid. Twee van hen zijn zo vroeg mogelijk weggetrokken van het eiland en hebben geprobeerd een leven in Stockholm op te bouwen. De oudste zoon Lasse, als restauranthouder verwikkeld in louche zaken, en dochter Jonna als actrice. De tweede zoon, Oskar, is gebleven en werkt in het pension. De dood van hun moeder brengt de kinderen weer voor langere tijd bij elkaar, want een voorwaarde voor het innen van de erfenis is dat ze een jaar lang het pension samen leiden. De verhaallijn in het eerste seizoen, inmiddels uitgezonden door de NPO en nog te zien op Netflix, ontwikkelde zich wat traag. Er werd een lijk gevonden, er was liefdesleed en veel wrok over het verleden, maar er bleef een seizoen lang veel onduidelijk. Als dat kijkers heeft afgeschrikt is dat jammer, want het tweede seizoen is veel sterker en ook grimmiger.

Het fraaie zomerweer is verdwenen. Vlak voor Kerstmis keren broer en zus terug naar het hotel om Oskar te helpen met de voorbereidingen voor het ontvangen van gasten tijdens de kerstvakantie. Het is ijzig koud en ze treffen het pension in deplorabele toestand aan. Oskar is aan de drank en er is niets in huis om de gasten te ontvangen. Lasse en Jonna gaan aan de slag. Wat aardig, zou je denken, maar al snel blijkt dat geen van beiden een andere optie heeft dan in het hotel te werken. Ze hebben het geld hard nodig en ze hebben ook eigenlijk geen ander plek meer om naartoe te gaan.

Lasse is verwikkeld in een fout gelopen drugsdeal en Jonna zit zonder werk en relatie. Terwijl de gasten arriveren om tegen een idyllische achtergrond Kerst te vieren - want het is hier zo 'heerlijk ouderwets' -raken de eigenaren steeds dieper in de problemen. Ook komen er, terwijl de gasten zich verpozen in de hottub en gaan ijsvissen, meer lijken bovendrijven. Toch zijn die maar van ondergeschikt belang in dit Zweedse verhaal. Het gaat vooral om de verhouding tussen de twee broers en hun zusje. En hoe zij zich nog steeds proberen te ontworstelen aan de invloed van hun ouders. Dat maakt 'Thicker than water' de moeite waard. Terug in het hotel van hun jeugd worden ze alle drie weer de kinderen die ze toen waren. De brave, die het best luisterde naar zijn moeder, de rebel die uiteindelijk zijn schulden zal moeten aflossen, en het meisje wier grootste angst het was om net als haar moeder te worden en te blijven steken op het eiland. Het is bitter te zien wat de moeder teweegbrengt met haar vreemde eis in het testament. Hoeveel moederlijke bedilzucht en onmacht kan zich schuilhouden in dat betoverende Zweedse landschap...

seizoen 1 op Netflix, 2 op dvd

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden