Moeizaam onderzoek naar handtekening Van Baalen

DEN HAAG - De drie leden van de Raad van state die in opdracht van het VVD-partijbestuur het verleden natrekken van de oud-campagneleider van de VVD, Hans van Baalen, lopen het risico dat zij een belangrijk document voor hun onderzoek niet in handen krijgen.

De oud-leider van de rechts-extremistische Nationale Volksunie, Joop Glimmerveen, weigert het origineel uit zijn archief te overhandigen van een brief die Van Baalen als zestienjarige aan de NVU zou hebben geschreven. Toen het afgelopen voorjaar een kopie van dit stuk opdook, was dat het concreetste bewijs dat Van Baalen zich in zijn jeugdjaren schuldig maakte aan rechts-extremistische sympathieën. De VVD-campagneleider, die verkiesbaar was voor de Tweede Kamer, gaf toe dat de handtekening onder de adhesiebetuiging aan Glimmerveen 'gelijkenis' vertoonde met de zijne. Hij trok zich vervolgens terug uit de verkiezingsstrijd.

De drie onderzoekers, Kosto (PvdA), Vis (D66) en Polak (VVD), willen het origineel van het stuk in handen krijgen voor een sluitend grafologisch onderzoek. Het gerechtelijke laboratorium in Rijswijk kan daarmee uitsluitsel geven of Van Baalen werkelijk de ondertekenaar is.

Juridische stappen

Toen Glimmerveen zijn medewerking weigerde, deed de advocaat van Van Baalen een hernieuwd verzoek aan de ex-NVU-leider om de brief te overhandigen. Inmiddels overweegt de VVD'er juridische stappen tegen Glimmerveen. Die laatste liet in een verklaring weten dat hij weigert mee te werken aan een onderzoekscommissie van de overheid. “Een overheid die mij al bijna 25 jaar vervolgt wegens mijn politieke overtuiging.”

Ook zonder sluitend schriftonderzoek brengt de commissie van drie over enkele weken een rapport uit over de kwestie. Kosto, Vis en Polak hebben inmiddels een dik dossier opgebouwd met getuigenissen van school- en studiegenoten van de beschuldigde VVD'er. De leider van de campagne kwam in april in opspraak vanwege vermeend rechts-extremistisch gedrag als voorzitter van de Leidse studentenweerbaarheid 'Pro Patria'.

Het VVD-bestuur wil helderheid, omdat Van Baalen als Tweede Kamerkandidaat formeel nog altijd een plek in het parlement kan opeisen zodra een nu zittend VVD-kamerlid opstapt. Pas als de beschuldigingen voldoende zijn bewezen hebben de liberalen een stok in handen om hem definitief uit te sluiten van het lidmaatschap van de fractie.

In dat laatste geval blijft Van Baalen overigens gerechtigd de opvolgingsplek van de VVD voor zichzelf te claimen en als onafhankelijke in de Kamer zitting te nemen. Dat recht raakt hij alleen kwijt als hij vrijwillig een afzeggingsbrief schrijft aan de Kiesraad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden