Moeilijker drank scoren voor desperate drinker

Met de zuipbus naar België. Voor jongeren uit Zeeland, Brabant en Limburg was even de zuidgrens overwippen dé uitkomst voor een avondje stappen toen Nederland op 1 januari 2014 een alcoholverbod voor jongeren onder de 18 jaar invoerde. Want in België mag je als 16- en 17-jarige weliswaar geen sterke drank kopen (daar moet je eveneens 18 voor zijn), maar bier en wijn zijn wel te krijgen.

Slimme ondernemers waren er snel bij en brachten Nederlandse feestbeesten voor een schappelijk prijsje van plaatsen als Terneuzen en Sint-Oedenrode in het weekeinde naar Vlaamse cafés en clubs, en weer veilig terug. Het 'zuiptoerisme' heeft tot opluchting van de Vlaamse overheid inmiddels zijn beste tijd gehad. Jongeren vinden allang andere wegen om een feestje met alcohol te bouwen.

In België is drank een eitje om te scoren, 24/7. Gewoon in de supermarkt - biertjes, gin, alle mogelijke whiskymerken en de meest exotische likeuren staan er voor het grijpen. Anders dan in Nederland zijn wijn, bier en sterke drank ook te koop in de tankstations. De desperate drinker kan tot aan het ochtendgloren terecht bij de nachtwinkels, en dan zijn er nog de drankautomaten op straat en bij stations. Die moeten officieel zijn voorzien van een ID-paslezer, maar die ontbreekt vaak of doet het niet. Winkel- en horecapersoneel vragen jongeren zelden naar hun leeftijd. Gemiddeld gaan Belgen op hun veertiende aan hun eerste pint.

Pogingen om de wettelijke leeftijdsgrens voor bier en wijn te verhogen, als dat al zou helpen, zijn tot nu toe steeds gestrand. Door toedoen van de machtige bierlobby, zeggen critici. De Vlaamse christendemocraten (CD&V) gooien het nu over een andere boeg. Kamerleden Nathalie Muylle en Els Van Hoof hebben in het federale parlement een wetsvoorstel ingediend dat impulsief gedrag moet ontmoedigen.

Ze pleiten voor een verbod op de verkoop van sterke drank tussen 10 uur 's avonds en 7 uur 's ochtends in nachtwinkels, op tankstations en bij andere verkooppunten langs autosnelwegen. Van stérke drank inderdaad. Voor wijn en bier geldt het niet, behalve voor automaten, die moeten helemaal alcoholvrij. CD&V wil ook een verbod op alcoholreclame die is gericht op minderjarigen. De medische behandeling van verslaafden moet worden vergoed. 10 procent van de volwassen Belgen heeft een serieus drankprobleem.

De minister van volksgezondheid, de liberaal (en arts) Maggie De Block, is terughoudend. "Er zijn meer dan genoeg mensen die af en toe een glaasje drinken, zonder problemen."

Menige Belg vindt het ook geen probleem om met een paar pinten op achter het stuur te kruipen, met passagiers. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid gooide er deze winter een speciale campagne tegenaan: 'Een beetje bob bestaat niet', met voor de zekerheid erbij: 'De échte bob heeft nul op'. Bij een op de acht ongelukken in België speelt alcohol een rol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden