Moeilijke maanden

Het is het begin van hun allerlaatste tv-seizoen samen, dat ongelukkigerwijs samenviel met de laatste week van de Winterspelen en geprogrammeerd stond tegenover Studio Sportwinter met de kamerbrede Mart Smeets, het geloogd massief eiken kijkcijferkanon van de publieke omroep.

Ik heb het over Barend en Van Dorp. Vakmensen, voorzover je daar in de televisiewereld van kunt spreken, want niet zelden is een goed tv-programma een kwestie van trial and error. Maar een uitzonderlijk duo zijn ze wel, deze Frits Barend en Henk van Dorp. Maar ook een goed duo worden is niet een zaak van doorleren: hechte vriendschap is de basis. Henk van Dorp kan het nog elke avond met trots aankondigen: 'Welkom rond de klok van elven, met rechts naast mij, zoals altijd, mijn beste vriend Frits!' Nog tot het eind van de wereldkampioenschappen voetbal in Duitsland zal het te horen zijn, in 'Villa BvD am Titisee', daarna nooit meer. Ik zal dit laatste seizoen, dat samenvalt met mijn laatste seizoen als rubriekschrijver, met ze meeleven, zoveel ik kan. Maar het worden nog moeilijke maanden.

Goed, de afgelopen week was zoals gezegd ongelukkig, doordat er nauwelijks naar Barend en Van Dorp werd gekeken. Die neergang in kijkcijfers was vorig jaar al ingezet bij hun overgang van RTL4 naar Talpa en hoewel aan de formule nauwelijks iets veranderde - ook Jan Mulder fulmineerde weer gezellig mee - moest men vaststellen dat zenders toch waarachtig op huizen lijken, waarbinnen je de kamers kent en die een warme, vertrouwde sfeer oproepen. Het gloednieuwe Talpa is een groot Vinex-huis waaromheen de infrastructuur nog ontbreekt en dat van binnen ruikt naar nat beton. Daar ergens houden Barend en Van Dorp hun ooit illustere en nu wat groezelige talkshow, afgaande op wat ik in de aflevering van afgelopen vrijdag zag. Die groezeligheid wordt misschien vooral dan opgewekt als er een jonge, aardig uitziende vrouw aan tafel zit, die iets met seks heeft. Dan treedt in werking wat Frits Barend geconfronteerd met de slechte kijkcijfers te melden had in het programma 'De wereld draait door'. ,,Je moet je niet laten leiden door de kijkcijfers,“ zei hij, ,,maar of we - Jan, Henk en ik - een leuke avond hebben gehad.“ En met de jonge schrijfster Alma Mathijsen hadden ze zeker een leuke avond, want die schreef een boekje over haar seksuele fantasieën met bekende Nederlanders, onder wie Jan Peter Balkenende. Dus lieten ze de jonge vrouw een passage voorlezen over wat er gebeurde op de achterbank van diens dienstauto. Er keken op dat moment zo'n 150000 mensen. Bijna anderhalf miljoen, het tienvoudige, keken er toen naar Mart. Ik moet bekennen dat ik het er toen ook even moeilijk mee heb gehad, want het was toch een beetje alsof je als eenzame oudere man in het halfduister naar porno zit te kijken, met al die andere oudere mannen die zich net als Henk, Frits en Jan nog even laten opgeilen door zo'n ondeugend meisje.

Maar zo treurig gaat het allemaal niet eindigen, daarvoor zijn Barend en Van Dorp echt te goed. Maar sterke gastheren hebben ook sterke gasten nodig. Dat zag je toen ze zelf te gast waren bij Matthijs van Nieuwkerk in het eerder genoemde 'De wereld draait door'. Van Nieuwkerk, gesecondeerd door Sophie Hilbrand, presenteerde zijn programma met vaart en dynamiek, als een talkshow-leider van de nieuwe generatie, die niet aarzelde een buiging te maken voor het 'oeuvre' van Barend en Van Dorp. Heeft zo'n einde bij Talpa niet iets 'sneus en verdrietigs', vroeg Van Nieuwkerk. Hij gunde ze een glanzende klaroenstoot in plaats van een natte flodder. ,,Het is maar een tv-programma“, zei Jan Mulder. Een waar woord. Dit is ook maar een stukje over een tv-programma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden