Moeilijk kiezen, altijd goed: Winternachten 2009

De gelauwerde Somalische schrijver Nuruddin Farah opent vanavond in de Nieuwe Kerk in Den Haag de veertiende editie van Winternachten.

Het literair festival toont de komende dagen ruim tachtig binnen- en buitenlandse schrijvers op vijf podia in Den Haag. Veel bekende en onbekende namen. Voor de liefhebber, leek of professional, is het geweldig een buitenlandse favoriet te horen spreken, of zich te laten verrassen door een onbekende dichter uit Azerbeidzjan.

Winternachten is traditioneel een festival waar een maatschappelijk-cultureel debat plaatsvindt, vanuit het perspectief van de schrijver. Het thema dit jaar is ’Fake’, over manipulatie en waarheid in literatuur, media en politiek. Een onderwerp dat de laatste jaren voortdurend aan de orde is, in make-over tv-shows, in het debat over de maakbaarheid van het lichaam of als het gaat over politiek en representatie. Maar het thema komt ook in de literatuur voortdurend aan de orde.

Het programma ziet er weer goed uit, bij deze Winternachten. Op vrijdagavond houdt Connie Palmen in de grote zaal een ’State of the Novel’, onder de titel ’Fake it till you make it’. Maar je kunt ook naar het Winternachtencafé, waar Herman Koch een ’kleine geschiedenis van het bedrog’ leest.

De overvloed in het aanbod is bij dit soort festivals altijd lastig. Er is een parallel programma in de grote en de kleine zaal van het Theater aan het Spui. In de filmzaal draaien films rond het thema, en in het speciale Winternachtencafé komen schrijvers aan het woord.

Op zaterdagmiddag kun je je bijvoorbeeld laten bijpraten over de Turkse literatuur, in ’Bluff your way into Turkish Literature’. Kwam je nooit verder dan Orhan Pamuk, hier kun je kennismaken met schrijfster-columniste Perihan Magden, schrijver, psycholoog en columnist Günüz Vassaf, de Cyprische dichteres Nese Yasin, de Koerdische dichter Selim Temo en de Azerbeidzjaanse auteur Kamran Nazirli.

Of je geeft, vier dagen voor zijn inauguratie, advies aan de nieuwe Amerikaanse president. Vrijdagmiddag formuleren vijf schrijvers en denkers (Naema Tahir, Nelleke Noordervliet, Günüz Vassaf, Ashwani Saith en Chantal Mouffe) ’five do’s en don’ts’ voor Barack Obama.

Zaterdag gaat Marjolein Februari in gesprek over moraal en schrijverschap met de Duitse auteur, jurist en antropoloog Juli Zeh, wier werk in 25 landen verscheen, en de Zuid-Afrikaanse jurist en docent Chris Marnewick, die vorig jaar debuteerde met een geruchtmakend boek over de doodstraf. Zij hebben geduchte concurrentie in Arthur Japin, die in het Wintercafé een nieuw verhaal leest over droom en werkelijkheid. Maar misschien heeft wie de kleine zaal opzoekt, waar twee Marokkaanse en een Algerijnse auteur eigen werk lezen, wel de meest bijzondere avond.

Winternachten, festival, 15 t/m 18/1, Den Haag, www.winternachten.nl .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden