'Moeilijk als ze vroegen naar haar huidskleur' Moeder Loes (53)

Trouw interviewt deze examenperiode twaalf leerlingen van het Nijmeegse Canisius College en hun ouders. Vandaag tot slot: Layla Mohamed (18), die vwo doet.

NICOLE BESSELINK

Ze spreekt netter Nederlands dan haar moeder uit Den Bosch, weet dat ze een bekakte 'r' heeft en zat jaren op hockey. Maar ja, Layla Mohamed (18) heeft ook donkere krullen en een lichtbruine huid. Dus kreeg ze op de middelbare school regelmatig de vraag of ze Marokkaans is. Ze hield zich groot, maar thuis kwamen de tranen.

Niet met huiswerk, maar met vragen over haar achtergrond had Layla het moeilijk op de middelbare school. Haar moeder komt uit Nederland, haar vader vluchtte uit Soedan. Ze had in Nijmegen op een kleurrijke basisschool gezeten, pal naast een asielzoekerscentrum. Niemand keek van haar op, tot ze naar het witte Canisius College ging. Ineens viel haar huidskleur op.

"Huh, dacht ik, hoe kan dat? Ik zie Nederlanders helemaal niet als Nederlander of Marokkaan. Voor mij is iedereen gelijk." Layla kon goed van streek thuiskomen, vertelt moeder Loes (53). Helemaal toen iemand vroeg of ze geadopteerd was. "Je moet het zien als mensen die interesse in je hebben", hield ze haar dochter voor. "Mijn moeder is wit, mijn vader donker en ik zit ertussenin", antwoord ze nu op vragen.

Waar vader Ibrahim (49), een landbouwingenieur, Layla hielp met wiskunde, nam Loes haar dochter geregeld mee naar de tbs-kliniek waar ze de medische dienst aanstuurt. Als kind speelde ze er al Zwarte Piet voor de kinderen van medewerkers. Later interviewde ze er gedetineerden, leidde ze klasgenoten rond en maakte ze een werkstuk over de drug chrystalmeth. Ze haalde het hoogste cijfer van de klas.

Als kind leerde Layla van haar moeder dat de gedetineerden niet gek zijn. Dat zij recht hebben op onvoorwaardelijke, onbevooroordeelde zorg. "Toch mooi dat er mensen zijn die zich druk om hen maken", vindt Layla. Ze twijfelt nog over haar vervolgstudie: geneeskunde of rechten. "Die studies lijken heel verschillend, maar met beide kun je iets voor een ander betekenen."

'Frans was best wel een stom laatste examen'
Layla (18)
Nee, Frans was niet het gemakkelijke laatste eindexamen waar Layla op had gehoopt. Ze oefende vooraf met oude toetsen en nam een lijst met 800 veelvoorkomende Franse woorden door, maar het leek gisteren niet te baten.

"Het was best wel een stom examen", zegt Layla geïrriteerd en teleurgesteld. "De teksten waren vaag en moeilijk. Omdat ik zeker wilde zijn van mijn antwoord, ging ik veel woorden opzoeken. Na een uur zag ik dat ik nog helemaal niet ver was. Daardoor ging ik stressen. Het examen was ook veel te lang. Ik heb het afgekregen, maar kon mijn antwoorden niet meer controleren."

Op de gang merkte ze dat ze niet de enige was die had zitten zwoegen. Iedereen klaagde - inclusief de docent - en bij een vriendin biggelden de tranen over de wangen. "Toen dacht ik: ik dien een klacht in bij het Laks." Als Layla haar antwoorden heeft gecontroleerd, blijkt de 5,5 binnen. "Echt een opluchting dat Frans binnen is", verzucht ze blij. "Maar ja, het is geen zeven."

Opgave uit het examen Frans voor het vwo
Les 'comtesses' du call center

"Vous avez une voix superbe." Hélène sourit. Au bout du fil, l'inconnu sort le grand jeu. "Si vous êtes à Paris, je vous invite à dîner. Vous êtes libre ce soir?" Non, Hélène est en prison. A Rennes. En dehors des permissions de sortie, cette quadragénaire passe ses soirées dans un endroit de 7 mètres carrés. A 19h30, elle est enfermée dans sa cellule. Couchée tôt, levée aux aurores, une vie de nonne. Le décor s'y prête, la prison est installée dans un monastère du XIXe siècle. Mais le vieux monument abrite une enterprise high-tech: un centre d'appels. Trente-cinq heures par semaine, elle y démarche des clients avec son accent du Midi.

Que lit-on sur Hélène ici?

a) Elle aimerait vivre comme une religieuse dans un monastère.

b) Elle n'a aucun contact avec le monde extérieur.

c) Elle n'a que peu de liberté dans la vie quotidienne.

d) Elle n'aime pas que des quadragénaires lui fassent la cour.

Antwoord: c

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden