Moeilijk afscheid nemen van Katniss en haar pijl en boog

REMKE DE LANGE

The Hunger Games: Mockingjay Part 2

Regie: Francis Lawrence

Met Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson

***

De Hongerspelen bestaan niet meer, in het toekomstige Panem. Maar dictator Snow nog wel. Rebellenleider Katniss Everdeen heeft nog één doel: de president onttronen.

Met dit vierde deel komt een einde aan de verfilming van 'The Hunger Games'-trilogie van Suzanne Collins, die in haar apocalyptische boeken thema's als persoonsverheerlijking, geweld als volksvermaak en klasse-uitbuiting verwerkte. Was het derde deel al somberder van toon dan de geestige, bont vormgegeven eerste films, ook dit slotstuk is ernstig.

De tocht naar het Capitool is zwaar, en mochten de belangrijkste spelers die al overleven, dan wacht de solistische Katniss de vraag of ze verder wil met een van de twee grillige mannen in haar leven, Peeta (Hutcherson) of Gale (Hemsworth).

'The Hunger Games'-serie onderscheidt zich van veel ander actieavontuur door een warm kloppend moreel hart, belichaamd door Katniss, voor de laatste keer uitstekend gespeeld door Jennifer Lawrence. De jonge vrouw is nog steeds geen vechtmachine, maar een mens met zwakke plekken. Hoewel gedreven door rechtvaardigheidsgevoel, twijfelt ze aan haar eigen gelijk. Is een aanval gerechtvaardigd als daarbij onschuldige slachtoffers vallen?, is zo'n twijfel. Een relevante, zeer actuele vraag. Niet voor niets speelt de film met de gedachte dat het ene totalitaire systeem zomaar vervangen kan worden door het andere.

Mooi dat de sage is afgerond. Toch moeilijk afscheid nemen van Katniss met haar pijl en boog, een van de meest fascinerende en inspirerende vrouwelijke helden die de filmwereld heeft opgeleverd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden