Moedig

Eerst wordt het sinterklaas, dan krijg je de kerstman en op 1 januari komt de korpschef met zijn toespraak over goed en kwaad -altijd even een schietgebedje dat de kwast het niet op rijm heeft gezet. Vroeger was de commissaris van politie iemand die de werkschema's invulde, 's avonds nog gauw even de kogels natelde en bij een heterdaadje trots op de foto werd gezet. Een enkele keer, als ons soort Maigret wat terugzei na kritiek omdat z'n ondergeschikten iets te enthousiast met de sabel hadden geprikt of met de lange lat gezwaaid, dan wisten we weer uit wat voor soort hout je gesneden moest zijn voor dat soort baantjes. Tegenwoordig kan er op het gebied van veiligheid en samenleving geen punaise ter discussie staan of de korpschef grijpt de microfoon en spuit z'n inzichten. Hij blijkt meestal een soort LPF-poot van de burgemeester te zijn geworden: het maakt niet uit wat hij zegt, het doet er niet toe hoe hij het onderbouwt, het geeft niet als er voornamelijk onzin uit komt, maar het wordt wel tijd dat het eens een keer gezegd wordt!

Ruud Verdonck

Dus was het voorspelbaar dat LPF-kamerlid Eerdmans een opvallende dosis wartaal van scheidend chef Wiarda van het korps Haaglanden, deze week 'moedig' noemde. Het was onhaalbare onzin, maar moedige onhaalbare onzin. Ons kent ons.

Wiarda pleitte er in een interview in de Haagsche Courant voor om speciale, strengere straffen uit te delen aan allochtone boeven. Dat zal ze leren. Als je een Nederlands jongetje dat een ruit heeft ingegooid er met honderd strafregels af laat komen, dan stuur je een Marokkaantje voor hetzelfde vergrijp naar de tuchtschool. ,,Het is een moeilijk verhaal in deze tijd van mensenrechten'', gaf hij toe -blijkbaar heeft de scheidende korpschef Haaglanden het ook niet op mensenrechten. Maar wat als het kreng een Turkse vader en een Nederlandse moeder heeft? Open inrichting? En als een Amerikaan hier iemand heeft vermoord, gaat Wiarda dan een elektrische stoel in elkaar knutselen? Nou, moest hij toegeven: ,,In de uitwerking gaat het mij ook een beetje boven de pet''. Hou dan je kop, chef.

Maar Wiarda gaat naar Europa om de internationale politiesamenwerking te leiden. Wat 'n geluk dat wij die afvalbak hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden