Reportagecoronavirus

Moedig voorwaarts in verpleeghuizen waar corona heerst: ‘Angst is een slechte raadgever’

Edith Jes, bewoonster van het Amsterdamse verpleeghuis De Poort.

Hoe is het leven in een verpleeghuis waar medepatiënten besmet zijn met het coronavirus? Twee bewoonsters vertellen. De een aan de telefoon en Edith Jes bij de receptie van De Poort in Amsterdam.

Buurtbewoners gebruiken de doorgang onder het grote verpleeghuis De Poort in Amsterdam-West nog steeds als doorsteekje. Een enkeling zelfs op de fiets, waarbij hij eerst het ‘verboden voor fietsen’ bord passeert. Maar bezoek dat normaal zo doorloopt naar boven, komt ook dit verpleeghuis met 170 bewoners in Amsterdam niet meer in.

Daarom is Edith Jes (93) in haar rolstoel van de vierde verdieping naar beneden gekomen, met de teamleider van de herstelafdeling waar zij sinds januari verblijft. “Na 30 jaar in Frankrijk leven, kreeg ik een seniorenwoning in het Amstelhuis, vlakbij mijn zoon. Maar daar ben ik na drie dagen gevallen, waarbij ik mijn bovenbeen brak.”

Dat corona rondwaart noemt Jes ‘griezelig’. “Als je het voor het eerst hoort, denk je nee, dat wil ik niet. Maar toch is het zo.” Ze zegt niet bang te zijn om iets te krijgen, maar ja, als je de hele tijd hoort dat ouderen erg moeten oppassen... “Het gestel is niet meer zo hè.”

Geen gezelschap meer

Na Pasen kwam er een ziek echtpaar op de tijdelijke afdeling van Jes. Zij bleken besmet te zijn, als enige twee in De Poort. “Is het ernstig?”, vraagt ze aan de teamleidster, die antwoordt dat het stel het goed maakt. “Gelukkig.” De angst voor corona beheerst haar zeker niet. “Er zal toch wel iets mijn weg op komen.”

De tijdelijke afdeling heeft 29 patiënten. In de ene vleugel verblijft het corona-echtpaar, in de andere vleugel woont Jes. In de gemeenschappelijke eetkamer zaten ze met vier dames elk op een eigen hoek. Dat was te krap op elkaar. “Maar wie moet er dan weg?”, verwoordt ze het dilemma. Vandaag ging een van hen naar huis. “Verschrikkelijk, dan ben je toch je gezelschapje kwijt.”

Het is in De Poort duidelijk gezelliger dan in de zelfstandige woning. Hier rijd je eerder bij elkaar de kamer in. “Dat mag niet meer”, waarschuwt de teamleidster die spreekt over ‘deugnieten’. “Ze kunnen het alleen niet uithouden”, verdedigt Jes. “Het sociale wint van de angsten.”

Jes kijkt wel naar de toespraken van de premier, maar tijdens het eten praten ze echt niet over corona. “Dan smaakt het niet meer. Je ziet het gevaar ook niet, en ik zit hier zo beschermd. Ik kan me niet voorstellen hoe het gaat in die winkels met eenrichtingsverkeer.” Graag wil ze kwijt dat het verplegend personeel zó fantastisch is. “Zolang we positief blijven is het oké.”

‘De dagelijkse activiteiten mis ik enorm’

Vriendinnen van verschillende etages mogen niet meer bij elkaar over de vloer vanwege het besmettingsgevaar, vertelt een bewoonster die liever anoniem wil blijven. Alleen in de binnentuin met kippen kunnen zij elkaar ontmoeten, op afstand. “Normaal had ik twee keer per dag een activiteit. Dat mis ik enorm, net als in de buurt buiten de deur eten. Vanochtend heb ik een half uur gegymd met de Marokkaanse keukenbroeder op het Leidse-pleintje, dat was fijn.” Op dat ‘Leidsepleintje’ bij de liften drinken bewoonsters van haar etage ‘s avonds na het eten steevast een kopje thee of koffie met wat lekkers.

Ook deze bewoonster is niet bang voor besmetting door medebewoners. “Angst is een slechte raadgever. Daar schiet je niets mee op.” Toch zou ze in de huidige situatie best willen weten waaraan iemand in het verpleeghuis is overleden. De standaard tekst van de overlijdensaankondiging blijft dat iemand is ‘heengegaan’.

De naam van de bewoonster is bekend bij de hoofdredactie.

Lees ook:

De sterfte in verpleeghuizen blijft voorlopig stijgen, hoe kan het dat het virus hier zo hard toeslaat?

Kort voordat ouderenarts Nienke Nieuwenhuizen donderdag de Tweede Kamerleden toesprak over de ontwikkelingen rond het coronavirus, maakte het CBS bekend dat het aantal sterfgevallen in verpleeg- en verzorgingshuizen bijna is verdubbeld. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden