Moederschap scherpt de geest

Eerst kinderen krijgen en dan pas naar school: dat lijkt de volgorde voor het beste leerresultaat, als je onderzoek bij ratten moet geloven. Zij blijken aan het moederen over een paar nesten met jongen een beter geheugen over te houden. Een kwestie van hormonen, schrijven Amerikaanse psychologen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature (11/11).

Onder redactie van Joep Engels

Ze hadden het verwacht: het succesrijk grootbrengen van het kroost vereist van de moeder dat ze een goed geheugen heeft voor plaatsen waar voedsel en water te vinden is, voor de plek waar het nest zich bevindt en voor de geuren, kleuren en geluiden van haar eigen grut.

Bij doolhofproeven bleken moeders van twee soorten ratten het beduidend beter te doen dan maagden. Ze vonden gemakkelijker voedselbakjes en onthielden ook beter waar ze een volgende keer moesten zoeken. De psychologen vermoeden dat de voor de zwangerschap onontbeerlijke hormonen (progesteron en oestradiol) van invloed zijn op geheugen- en leergebieden in de hersenen. Ze vergroten het contactoppervlak tussen zenuwcellen.

Die vergrote geheugencapaciteit wordt aangewend om een overvloed aan nieuwe indrukken op te slaan van het gewurm, de zuchtjes en geluiden uit het nest. Het vlottere leergedrag lijkt dus een eentweetje tussen de cerebrale soepelheid van de moeder en de roep van de jonge ratjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden