Moederschap inzet campagnerel Britse Conservatieven

Theresa May (links) en Andrea Leadsom strijden om het leiderschap van de Britse Conservatieven. Beeld ap
Theresa May (links) en Andrea Leadsom strijden om het leiderschap van de Britse Conservatieven.Beeld ap

Een interview met Andrea Leadsom in The Times heeft vandaag voor veel ophef gezorgd in Engelse media. Leadsom, die kandidaat is voor het leiderschap van de Britse Conservatieven, heeft volgens de Britse krant in een vraaggesprek uitgebreid verteld waarom ze denkt dat ze als moeder van drie kinderen veel beter geschikt is om premier te worden dan haar tegenkandidaat Theresa May, die kinderloos is.

redactie

Volgens The Times zei Leadsom onder meer: "May heeft mogelijk neefjes en nichtjes en zo, maar ik heb kinderen en die krijgen weer kinderen en zijn direct deel van wat er nu staat te gebeuren". Leadsom noemt het artikel van The Times 'de ergste riooljournalistiek ooit'. Ze stelt dat het vraaggesprek verkeerd is weergegeven en moet worden ingetrokken. Ook eist ze dat The Times een transcriptie van het gesprek beschikbaar stelt.

De BBC heeft inmiddels geluidsopnames van het gesprek gepubliceerd. Hierop is te horen dat Leadsom onder meer zegt: "Heel zorgvuldig nu, want ik weet zeker - ik ken Theresa niet heel goed, maar ik weet zeker dat ze heel heel verdrietig is dat ze geen kinderen heeft, dus ik wil dit niet laten verworden tot 'Andrea heeft kinderen, Theresa niet', want dat zou ik verschrikkelijk vinden. Maar ik geloof echt dat moeder zijn betekent dat je een echt belang in de toekomst van ons land hebt, een tastbaar belang."

Smetteloze campagne
De aanhang van May is woedend. May had afgelopen week nog beklemtoond dat ze een smetteloze campagne om het leiderschap wil. De 59-jarige minister van binnenlandse zaken is favoriet om 9 september tot partijleider te worden gekozen door de naar schatting 150.000 partijleden. May laat bijna niks los over haar privéleven, maar vertrouwde recent indirect The Mail on Sunday toe dat ze niet vrijwillig geen kinderen heeft. Ze sprak over vrienden met opgegroeide kinderen en zei: "Er zijn soms dingen je graag had zien gebeuren, of juist niet, en dingen die je graag zou kunnen, maar je kan het niet,...er zijn meer echtparen in deze situatie."

May was net als premier David Cameron in de strijd voor het referendum in juni over lidmaatschap van de Europese Unie bepleiter van lidmaatschap. Leadsom voerde campagne voor de Brexit, het opzeggen van het lidmaatschap. De overwinning van de Brexit-aanhang bracht Cameron ertoe zijn ontslag aan te kondigen. De nieuwe Conservatieve leider kan Cameron opvolgen als premier en dat blijven tot in 2020.

Lees hier meer over de verschillen tussen de progressieve May en de radicalere Leadsom.

De voorpagina van de The Times van zaterdag. Beeld The Times/BBC
De voorpagina van de The Times van zaterdag.Beeld The Times/BBC

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden