Moeders zijn standaard, vaders hebben lef

Alle aandacht voor vaders in de mei/juni-editie van Lof. Dit blad voor ’moeders met ambitie die werk en gezin combineren’ kreeg in maart de Joke Smit prijs 2009 vanwege zijn ’fundamentele bijdrage aan de verbetering van de positie van vrouwen in Nederland’.

Eens per jaar maakt Lof een vadernummer, en dat is nu uit. Nog voor het omslaan van de cover vallen twee dingen op aan het taalgebruik. Lof benoemt namelijk de vaderdingen met woorden en beelden die eigenlijk de ingesleten patronen bevestigen. Zie alleen al de ondertitel van het blad: ’voor werkende moeders’. Is Lof dit keer dan ook het blad voor ’werkende vaders’? Nee. Sterker: dit is ’het grote vaders-met-lef-nummer. Vaders die (ook) voor hun kinderen kiezen, hebben dus lef. Ze wijken af van het normale – daarmee is meteen gezegd dat het kennelijk nog niet normaal is dat vaders samen met moeders voor kinderen zorgen. Pagina twee en drie zijn bezet door een grote zorgverzekeraarsadvertentie met een man in krijtstreeppak en twee kinderen op een bankje in het park. Hij zit aan de telefoon, want pa heeft op zijn papadag zijn hoofd natuurlijk niet bij zijn kinderen, maar bij zijn werk. Als dan het artikel ’vrije vogels’ blijkt aangekondigd met een waarschuwing, is de val compleet voor we één artikel hebben gelezen: „Lezen op eigen risico, het zijn aanstekelijke verhalen, voor je het weet word je ook een vrije vogel.” Het gaat over mannen die na jaren van een gehaast bestaan kozen voor vrijheid om voor de kinderen te zorgen en te doen wat ze écht willen. „Als ik naar foto’s van Sebastiaan als baby of kleuter kijk, realiseer ik me dat ik hem op die leeftijd nauwelijks kende. Ik heb zoveel gemist”, zegt een vader die slow is gaan leven.

De verhalen over vrije vogels zijn inderdaad lekker. Maar, denken we dan, hun leven lijkt op dat van veel vrouwen.

Toch blijft het initiatief voor een vadernummer prijzenswaardig en Lof wil juist patronen doorbreken. Dat lukt weer aardig in het verhaal over vaders bij PriceWaterhouseCoopers, die na de geboorte liefst tien dagen vaderschapsverlof krijgen en een mentor die helpt in het combineren van werk en gezin.

Het maandblad Mama heeft ook een vaderinterview: Emile Ratelband (60) is voor de zevende keer vader geworden, met Moon (38). De vrouwen en kinderen uit andere gezinnen waren minder geamuseerd. ’Bastaard’, werd het kind genoemd, en een oudere broer begon erover dat de erfenis nu door zeven moet worden gedeeld. „Ik heb hem meteen onterfd”, zegt Ratelband daarop. Verder denkt hij dat het feit dat vrouwen snel weer gaan werken na de geboorte, de oorzaak vormt van mentale problemen bij kinderen zoals ADHD en bindingsangst. „Neem een jaar verlof, regel wat met je baas”, zegt hij kort als oplossing. Alsof hij tegen al die ploeterende en combinerende moeders ’Tjakka!’ zegt.

„Mijn kinderen vinden het normaal hun vader om zich heen te hebben. Andere kinderen valt het wel op. Laatst vroeg een vriendje van de jongens aan zijn drukbezette vader of die niet ook cartoonist wilde worden.”

Cartoonist Maarten Pathuis in Lof

„In het begin merkte ik dat mannen er lacherig over konden doen. Sta je daar met zo’n gebakken ei, jeweetwel, zo’n (klaar-over-)bordje en zo’n stomme jas. Vinden ze toch een vrouwendingetje. Maakt me niks uit. Ik sta daar gewoon.”

Ondernemer Champal Gijzen over klaar-overen bij de school in Lof

„Dat hele bevallen is mensonterend. Ik vind het vreselijk. Nee, ik coach niet, ik roep ook geen ’Tjakka!’. Als je twee centimeter door een gaatje van twee millimeter wilt drukken, weet zelfs ík niet wat er dan nog voor bemoedigende woorden te bedenken zijn.”

Emile Ratelband over de geboorte van zijn zevende kind in Mama

„Hij is echt een droomvader, verschoont luiers, maakt Mees’ eten klaar. Ik moet wel vaak zeggen wanneer. Mannen zijn toch minder intuïtief dan vrouwen, maar dat is de natuur. Daar moeten we ons vooral niet druk om maken.”

Bridget Maasland in Mama

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden