Moeders uitkering valt weg, wie betaalt de huur

Amsterdamse wethouder Ossel wil mensen helpen die ernstig gedupeerd worden door 'huishoudtoets' in de bijstand

ALWIN KUIKEN

Nee, haar thuiswonende zoon van 28 werkt niet. Wat hij dan wel doet? "Hij loopt naar binnen, naar buiten, naar binnen, naar buiten."

De oudste zoon is één van de zes kinderen van Khadija Ben Abdellah (53). Ze kwam in 1982 vanuit Marokko naar Nederland, maar heeft nog moeite zich verstaanbaar te maken.

Een buurvrouw tolkt daarom tijdens een informatieavond in Amsterdam-Noord over de zogeheten 'huishoudtoets'. Ouders worden door deze kabinetsmaatregel vanaf 1 juli op hun uitkering gekort als hun kinderen bijverdienen. Abdellah heeft een uitkering sinds haar man haar verliet.

De lummelende zoon staat symbool voor een huishouden in zwaar weer. Los van één getrouwde dochter (26), wonen alle kinderen thuis. Twee gaan naar school, een zit in de ziektewet, een ander werkt in een supermarkt.

Omdat de zieke en de werkende dochters samen meer binnenbrengen dan moeders uitkering van 859 euro komt die na 1 juli helemaal te vervallen. En wie gaat dan de huur betalen? Zelf werken lijkt geen optie. Ze kent niet anders dan het huishouden. "Mijn ex-man zegt dat hij niets kan betalen. Tja, mijn twee dochters zouden samen ergens kunnen wonen", bedenkt ze zich. "Dan hou ik mijn uitkering. Maar waar? Een woning is niet te vinden."

De Amsterdamse wethouder Freek Ossel (PvdA, armoede, wonen) die twee weken in het volkse Noord bivakkeert, heeft enkele miljoenen tot zijn beschikking om ernstige gevallen te helpen. "En daarvan is hier sprake", zei hij tijdens de bijeenkomst in het Leefkringhuis, een Amsterdamse instelling voor maatschappelijk werk.

Niet iedereen kon er rekenen op deze zachte hand. Het stel Rocky (41) en Maroushka (43) hebben meer aan de wijkagent, vindt Paul Scheerder, directeur van het Leefkringhuis. Beiden willen uit schaamte niet met hun achternaam in de krant.

Hun thuiswonende zoon (21) krijgt een uitkering, maar weigert kostgeld te betalen. Sterker: als het hem wordt gevraagd, ontsteekt hij in woede. Die bijdrage is wel nodig, want Rocky verloor zijn baan als metselaar en zijn vrouw verdient 700 euro in een taartenwinkel. Van dat bedrag onderhoudt ze nog drie kinderen. Twee gaan er naar school, maar een zoon van 18 wil leren noch werken. Hij wil kickbokser worden en moet 24 uur per dag trainen, zegt moeder. "Maar hij helpt wel positief mee in huis", zegt ze.

Omdat de huishoudtoets sinds 1 januari al voor nieuwe aanvragen geldt, zag ze een verzoek tot een aanvulling op haar loon door de sociale dienst afgewezen omdat er al een inkomen is. Als de 'weigerzoon' niet snel bijspringt, dreigt uitzetting vanwege een huurschuld. Ze eten vaak alleen brood, snikt ze. Hij staart in het oneindige. Directeur Scheerder: "Je zou zeggen: goed dat die vervelende zoon op 1 juli zijn uitkering verliest. Maar pa en ma schieten er weinig mee op. En ze hebben nú geld nodig. Gelukkig ken ik wel een wijkagent die raad weet met dit soort knaapjes."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden