Moeders met geheimen

Thuiszorgmedewerkster sterft in oude caravan

Inspecteur Konrad Sejer, de sympathieke speurder van Karin Fossum, krijgt in 'Veenbrand' een bijkans onoplosbare zaak toegewezen. In een verwaarloosde caravan op een boerenerf liggen de lijken van een jonge moeder en haar zoontje. Ze zijn met een groot mes doodgestoken, eerst het kind, daarna de moeder. De moordenaar heeft wild op ze ingestoken. Wat deden ze eigenlijk in die caravan, vraagt Sejer zich af?

De slachtoffers, Bonnie Hayden en haar zoontje Simon (4), zijn niet beroofd en er blijkt ook geen seksueel motief. Hoe meer Sejer zich in de zaak verdiept, hoe onbegrijpelijker deze wordt. Moeder Bonnie was een vriendelijke, hardwerkende thuiszorgmedewerkster, wier leven in het teken stond van de liefdevolle opvoeding van Simon.

Invoelend ontvouwt Fossum haar dagelijkse leven. Zo goed lees je zelden over het werk in de thuiszorg, en over de vaak wrange verhouding met veeleisende cliënten. Zo is er een vrouw die wil dat Bonnie sokken om alle loodzware stoel- en tafelpoten doet, zodat die niet worden beschadigd bij het stofzuigen. Een man die niet durft te zeggen dat hij zijn bed heeft vervuild. De vrouw die expres lang wacht met opendoen als het regent.

Bonnie staat bekend als een medewerkster die niets te veel was. Wie wilde haar dan dood hebben? Want dat zij en haar kind niet toevallig tegen hun moordenaar zijn aangelopen, is snel duidelijk.

Niet ver van Bonnie en Simon wonen een andere moeder en zoon. De vrouw is oud en moe. Er is iets mis met de zoon, wat wordt niet duidelijk, want zijn moeder heeft hem altijd bij de instanties weg weten te houden. Nu is hij in de twintig en volledig afhankelijk van zijn moeder.

Liefhebbers van een goede whodunit kunnen dit boek beter overslaan, want je snapt snel dat als deze twee levens elkaar kruisen er iets vreselijk mis zal gaan.

Toch houdt Fossum de spanning er tot het laatst in, met oog voor treurige vrouwenlevens en voor de tragiek van botsende personages. En je wilt toch weten waarom Bonnie en Simon in die caravan de dood vonden.

Karin Fossum: Veenbrand (Helvetesilden) Vert. Lucy Pijttersen. Marmer; 288 blz. euro 19,95

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden