Review

Moeders en zonen, ze moeten uiteen, het is niet anders

Regie: Danyael Sugawara. Met Anneke Blok en Wieger Windhorst. In 7 filmtheaters.

’Alles stroomt’ gaat over een moeder en een zoon. Films en toneelstukken gaan wel vaker over een moeder en een zoon, meestal over moeders en zonen met wie iets goed mis is. Wie over moeders en zonen schrijft komt al gauw terecht bij de tragedie over Oedipus, de Griekse zoon die per ongeluk zijn moeder trouwde, en die lang geleden Freud inspireerde tot het beruchte Oedipuscomplex: iedere zoon wil eigenlijk met zijn moeder trouwen. De opdracht aan vooral de zoon is om daar op een fatsoenlijke manier overheen te groeien.

Het mooie aan ’Alles stroomt’ is dat het verhaal van deze moeder en zoon verteld wordt als een liefdesverhaal, een romance zelfs, inclusief misverstanden en struikelblokken, zonder dat de divan erbij te pas komt.

Anneke Blok speelt met de van Blok bekende lichtheid en nuchterheid pianolerares Aleid, een weduwe van ergens achter in de veertig. Wieger Windhorst speelt haar zoon Damiaan, achttien jaar, net zijn eindexamen gehaald. In de zomer na Damiaans eindexamen ontmoet Aleid een gescheiden binnenschipper en wordt verliefd. Damiaan besluit diezelfde zomer op kamers te gaan in zo’n kraakpand waar de afwas van twee jaar geleden nog ergens in de keukenkastjes ligt te smeulen.

Meer vertellen zou zonde zijn. In zekere zin vertelt ’Alles stroomt’ helemaal geen bijzonder verhaal, de film maakt er zelf ook geen drama van. Ouders en kinderen, moeders en zonen, ze moeten uiteen, het is niet anders. En dus zwijgt Damiaan over de eenzaamheid in het kraakpand. En snikt Aleid alleen in haar auto als het schip en de gescheiden schipper haar even te veel worden.

De debuterende Sugawara, scenariste Marieke van der Pol en de beide acteurs weten de voor iedereen herkenbare gevoelens rondom volwassenwording en het lege nest perfect te doseren. In helderheid in vorm en verhaal oogt ’Alles stroomt’ aangenaam ambachtelijk, geen grootse pretenties, geen spektakel; wel een goed gelukte, mooie, kleine film die een groot publiek verdient.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden