Moederdagdiner met een boek

HENJA SCHNEIDER

Ingrediënten: 1 kg lamsvlees, in kleine stukjes gesneden; 1 kop gele spliterwten, gewassen, maar niet geweekt; 1 grote ui, in dunne plakken gesneden; 2-3 eetlepels tomatenpuree; 3-4 gedroogde citroenen (bij een Iraanse dan wel Perzische winkel), in water geweekt, hier en daar ingeprikt met een vork; 1 theelepel kurkuma of kerriepoeder; 2 grote aardappelen, geschild, in reepjes gesneden en gebakken; olie om in te bakken; ongeveer 4 kopjes water; zwarte peper uit de molen en zout, naar smaak.

'Mama kookt' heb ik al eerder genoemd omdat het zo'n leuk internationaal kookboek is en omdat de verkoop ervan zo'n sympathieke doelstelling heeft. De stichting Fair Chances steunt met de opbrengst van dit kookboek (euro6,00 per boek) wereldwijd een aantal projecten voor moeders. Initiatiefneemster Kristel Hulsebos is zeer gedreven en heeft weer een nieuw plan om bekendheid en verkoop van het boek te promoten: 'Kom dineren met je mama en genieten van heerlijke gerechten, uit 'Mama Kookt', met zwoele live-muziek tijdens het diner. We horen graag van tevoren of je vlees eet of het vegetarische gerecht wilt. Reserveren (020 - 69 20 422) kan voor twee verschillende tijden op 11 mei, van 18.00 tot 20.30 of van 20.30 tot sluitingstijd. Diner vega + boek = euro27,50, diner vlees + boek = euro30. Meer informatie over het kookboek en de goede doelen:

www.kookboekmamakookt.nl.

De moederdagdiners vinden plaats in Studio/K, Timorplein 62, 1094 CC Amsterdam.'

Het gerucht gaat dat chef-kok Hans gerechten van Iraanse oorsprong gaat bereiden. Dus voor moeders en kinderen die te laat zijn met reserveren voor het moederdagdiner hier het recept voor khoreshte ghayme ofwel gestoofd lamsvlees met gedroogde citroen en spliterwten.

Verhit een scheut olie in een koekepan op matig vuur en bak hierin de uien goudbruin.

Voeg kurkuma of kerriepoeder toe en laat dat 2 minuten meebakken.

Roer er het vlees door en een theelepel zout en een theelepel peper.

Doe de spliterwten erbij en laat die 5 minuten meebakken. Giet er zoveel water bij dat alles onder staat.

Roer er de tomatenpuree en de gedroogde citroenen door en houd het gerecht 1-2 uur tegen de kook aan, tot alles gaar is.

Bak intussen de aardappelreepjes in een scheut olie.

Schep voor het serveren de gebakken aardappelreepjes over het gerecht en serveer het met Iraanse rijst of 'gewoon gekookte' basmatirijst.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden