Moederdag is Amerikaanse uitvinding

Beeld anp

Het is de tweede zondag in mei en het dus tijd om moeder extra te verwennen. Bloemen, geurtjes, chocolade, juwelen of een zelf geknutseld kleinood, vaak gecombineerd met ontbijt op bed. Het passeert op Moederdag allemaal de revue.

Al in de middeleeuwen bestond er een soort Moederdag. Dat was de zondag voor Pasen, de 'Moeder Zondag'. In die tijd verlieten kinderen op jonge leeftijd het ouderlijk huis om een vak te leren. Op deze zondag bezochten ze hun ouders en namen geschenken voor moeder en de kerk mee.

De oorsprong van de huidige Moederdag ligt in de Verenigde Staten in het begin van de twintigste eeuw. De moeder van Anna Reeves Jarvis overleed op de tweede zondag in mei. Jarvis begon daarna met een jaarlijkse herdenkingsdag van haar moeder. In 1914 verklaarde president Woodrow Wilson Moederdag tot een nationale feestdag.

Doorbraak
In Nederland brak Moederdag halverwege de jaren '20 door bij het grote publiek. Zo werden in 1927 in Rotterdam 30.000 tulpen aan schoolkinderen uitgedeeld die ze aan hun moeder mochten geven. De publiciteit in kranten rond dergelijke acties maakte Moederdag algemeen bekend. Ook de banketbakkers lieten van zich horen en zetten speciale acties op om moeder te verwennen met taart.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg Moederdag een besmette naam. De nazi's in Duitsland maakten er Dag voor de Duitse Moeders van. Vrouwen die veel kinderen hadden gebaard, kregen daarvoor speciale medailles.

Overigens wordt Moederdag niet overal op de tweede zondag in mei gevierd. Noorwegen doet het op de tweede zondag in februari, Panama op 8 december en in Malawi op de tweede zondag van oktober. In veel landen wordt Moederdag gecombineerd met de internationale Vrouwendag op 8 maart.

Op de derde zondag in juni is het Vaderdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden