Moeder van onthoofde dienstmeisje vergeeft beulen

Een Srilankaanse vrouw demonstreert tegen de executie van Rizana Nafeek. Beeld reuters
Een Srilankaanse vrouw demonstreert tegen de executie van Rizana Nafeek.Beeld reuters

De moeder van de Srilankaanse Rizana Nafeek, die vorige week door de Saoedische autoriteiten werd onthoofd, vergeeft de verantwoordelijken voor het verlies van haar dochter.

Rizana werkte als dienstmeisje in het streng islamitische land toen zij in 2005 werd gearresteerd op verdenking van de dood van een baby; zij had die in haar handen toen het stierf. De aanklagers meenden dat Rizana de baby had gewurgd, maar zelf zei ze dat de baby in iets was gestikt. De rechtbank achter haar toch schuldig voor de dood van de baby en veroordeelde haar ter dood.

In Saoedi-Arabië wordt de doodstraf vrijwel altijd uitgevoerd, mits de nabestaanden van het slachtoffer bezwaar maken. Dat was niet het geval bij Rizana, die overigens minderjarig was op het moment van haar veroordeling. In haar paspoort stond weliswaar dat ze 23 jaar was, maar in werkelijkheid was ze zes jaar jonger. Vermoedelijk had Rizana haar geboortejaar aangepast om zo alsnog in het land te kunnen werken.

Verschillende mensenrechtenorganisaties stellen dat Rizana onschuldig was en dat zij geen eerlijk proces heeft gekregen. Zo sprak Rizana geen Arabisch en kreeg ze tijdens het proces geen tolk toegewezen. Daarnaast wordt Saoedi-Arabië bekritiseerd om het feit dat minderjarigen er nog steeds de doodstraf kunnen krijgen.

De moeder van Rizana, Rafeena Nafeek, vergeeft de nabestaanden van de baby. Zij hadden er namelijk bij de rechtbank erop gehamerd dat Rizana onthoofd zou worden. "Het heeft geen zin om iemand te beschuldigen; Rizana is er niet meer", aldus Rafeena. Wel zegt ze het pijnlijk te vinden dat de Saoedische autoriteiten haar niet hadden ingelicht over haar dochters onthoofding. Zij moest via de media vernemen dat haar dochter dood was.Ook is ze verdrietig dat Saoedi-Arabië weigert vooralsnog haar dochters lichaam vrij te geven.

Wel bood de Saoedische regering de moeder van Rizana "bloedgeld" aan voor het verlies van haar dochter. Rafeena heeft het aanbod afgeslagen, omdat zij geen geld wenst te ontvangen van "het land dat haar dochter heeft vermoord". Ook roept zij al haar landgenoten op om niet meer af te reizen naar Saoedi-Arabië. Veel Srilankaanse gastarbeiders werken in erbarmelijke omstandigheden in het islamitische land, waar zij vrijwel geen rechten hebben en vaak als slaven behandeld worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden