Moeder Teresa in 2016 heilig verklaard

Paus Franciscus erkent tweede wonder van beroemde zuster

Al maanden was er rook, nu is er ook vuur: Moeder Teresa wordt heilig verklaard. Paus Franciscus heeft erkend dat door haar bemiddeling een tweede wonder heeft plaatsgevonden. Een Braziliaanse man zou genezen zijn van meerdere hersentumoren nadat hij tot Teresa had gebeden.

Dertien jaar geleden stelde paus Johannes Paulus II al vast dat Teresa's bemiddeling had geleid tot een ander wonder: de genezing van een Indiase kankerpatiënte. Dat was toen reden voor zaligverklaring. Wanneer de heiligverklaring gaat plaatsvinden is nog niet officieel bekendgemaakt, maar het ligt voor de hand dat dat volgend jaar gebeurt.

De Albanese zuster (1910-1997) werd internationaal bekend met het forse netwerk dat ze vanuit de Indiase stad Calcutta opzette voor armen- en ziekenzorg. Al tijdens haar leven groeide ze uit tot een van de bekendste rooms-katholieken van de afgelopen eeuw.

De religieuze orde die ze oprichtte, de Missionarissen van Naastenliefde, bestond tegen het einde van haar leven uit zo'n vierduizend zusters. Zij bestierden weeshuizen, aidshospices en liefdadigheidscentra. Teresa was er naar eigen zeggen voor 'de daklozen, de kreupelen, de blinden, de leprozen, iedereen die zich ongewild en ongeliefd voelt'. Wereldse erkenning kreeg ze al in 1979, toen ze de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

Onomstreden is Teresa niet. Critici en sommige oud-medewerkers verwijten haar dat in veel van de door haar opgezette centra chaos heerste en dat de hygiëne er belabberd was. Voedsel, medicijnen, mankracht: er zou een schrijnend gebrek aan zijn geweest. Artsen zouden maar af en toe komen opdagen, verder liet het personeel patiënten aan hun lot over. Teresa reageerde daar volgens de critici nonchalant op.

Wat er klopt van die kritiek is al jaren onderwerp van debat. Dat heeft ook te maken met haar populariteit, stelden onderzoekers van de Universiteit van Montreal twee jaar geleden op basis van onderzoek van 300 documenten. "Ze was onaantastbaar, ze was eigenlijk al heilig verklaard."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden