Moeder Teresa had een rampzalige visie op lijden

In de Hermitage is een tentoonstelling van Spaanse Meesters. Mijn favoriet is Murillo's 'Maria Hemelvaart', waarbij ik het gevoel krijg dat het er zo uit moet hebben gezien. Als het gebeurd was. Verder zijn er El Greco, Goya, Picasso e.a., maar weet u waar de mensen samendrommen en niet zijn weg te slaan? Bij een video van een stierengevecht! 'Human nature', zei Beckett, 'marvelous thing.' De menselijke aard, altijd verrassend.

Dat bleek ook tijdens een radio-uitzending in België, 'De Keuken van Grieken' waar ik met drie anderen te gast was. Men begint daar op zaterdagmorgen om elf uur de uitzending met een glas champagne, waarna een bruisende voortzetting is gegarandeerd. Uit de mond van een van de gasten, Stefan Soetens, vernam ik een en ander over Moeder Teresa wier heiligverklaring met rasse schreden nadert. De uitwerking van haar boodschap is al eens toegelicht door Christopher Hitchens in 'The Missionary Position' (1995), maar wat ik te horen kreeg over haar doen en laten verraste opnieuw.

Moeder Teresa had een weliswaar samenhangende maar ook volstrekt rampzalige visie op menselijk lijden. Wij zijn op aarde om te lijden, om onze zondigheid uit te boeten, zodat we na afloop min of meer schoon naar de hemel kunnen. Kennelijk is er meer zondigheid dan wij met ons lijden aankunnen. Daarom heeft Jezus zo geleden aan het kruis. Met Zijn Lijden legde hij als het ware een voorraad aan die ter delging moest dienen van alle nog naderende zondigheid die de vele generaties na Hem onvermijdelijk in zich borgen. Nee, geen vragen alstublieft.

Moeder Teresa beschouwde het lijden van armen en stervenden als een voortzetting van de kruisdood, in de zin van plaatsvervangend lijden voor andermans zonden. In haar eigen woorden: 'Er is iets moois aan het zien hoe de armen hun lot aanvaarden, om ze te zien lijden als Christus aan het kruis. De wereld wint veel bij het lijden van deze mensen.'

Geheel passend in dit krankzinnige wereldbeeld is de beroerde kwaliteit van stervenszorg in de huizen van de Zusters van Naastenliefde, waar geen diagnostiek wordt bedreven, waar hygiëne ontbreekt en waar goede palliatieve zorg onmogelijk is omdat de juiste medicatie niet mag worden gebruikt. Je moet je daar aan de aarde zien te ontworstelen met behulp van wat paracetamol of brufen. Dat de zusters meer inzitten over het hiernamaals dan over je aardse angst of pijn of benauwdheid spreekt ook uit hun praktijk om ongelovigen of andersgelovigen stiekem te dopen. Er kan nog meer bij: Moeder Teresa verwerpt abortus en alle anticonceptie en was erg te spreken over de Haïtiaanse dictator Baby Doc Duvalier met wie de armen van zijn land 'zo vertrouwd omgaan.'

Dit is allemaal niet erg grappig, daarom ter afwisseling iets leuks, de twee wonderen die de heiligverklaring moeten stutten. In 1998 leed Monica Besra in Raiganj in India aan een tumor in haar buik. Een aluminium medaille die in contact was geweest met het lijk van Moeder Teresa werd op de buik gelegd en de tumor verdween. De betrokken artsen legden uit dat de vrouw aan tuberculose leed en cysten in de eierstokken had en dat ze voor beide klachten door hen met succes was behandeld. De echtgenoot verklaarde tegenover Time Magazine dat het geen wonder was, maar dat de artsen zijn vrouw gewoon hadden genezen.

Het Tweede Wonder is erg vers, het gebeurde in december 2015, het ging om een... ach, laat maar zitten eigenlijk.

Over naar de slotakte. Ik ben niet op de hoogte van het exacte tijdstip van hun aankomst daarginds, maar ik begrijp dat Moeder Teresa enkele uren voor prinses Diana aan de Hemelpoort verscheen. Toen Petrus het kleine vrouwtje zag staan, schoof hij het luikje met een klap dicht, slaakte een diepe zucht, en besloot binnen te gaan overleggen. Terwijl er gepalaverd werd ontstond er tumult bij de poort. Ineens stond prinses Diana daar! Hoop pers erbij, fotografen, fans, camera's, gejuich en geduw, de Hemelpoort (niks luikje) zwiepte open en in dat onoverzichtelijk gedrang is Teresa waarschijnlijk mee naar binnen geglipt. Het Vaticaan wil dit nu bevestigd hebben en je zult zien dat velen daarin meegaan. Menselijke aard, altijd verrassend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden