'Moeder Suu is terug!'

Aung San Suu Kyi doet met haar NLD intrede in het parlement van Burma

"Ik blijf hier de hele nacht", roept de 74-jarige Tin Tin. De stem van de voormalig docente slaat over van opwinding en haar kanten blouse plakt tegen haar natte rug. Ze blijft met moeite overeind in de deinende menigte van honderden mensen. "Een van mijn vriendinnen, die jarenlang gevangen zat, is kandidaat. Ik ben zo trots dat ze gewonnen heeft", verkondigt ze voordat de herrie bezit neemt van de straat.

Over de hoofden schalt uit de speakers onafgebroken "Myanmar verrijst" en "Moeder Suu is terug". Hoewel er nog geen officiële resultaten bekend zijn, is het overwinningsfeest van de Nationale Liga voor Democratie in alle hevigheid losgebarsten.

Een groot scherm op de gevel van de partij kondigt aan dat de NLD volgens eigen bronnen zeker 36 zetels heeft gewonnen van de 45 waar in deze tussentijdse verkiezingen om gestreden werd, en waarschijnlijk zelfs veertig. Ook waarnemers melden een ruime overwinning voor de partij van Aung San Suu Kyi.

Al snel is er op de weg voor het kantoor geen doorkomen meer aan in de zee van rode vlaggen en T-shirts. "Hoop! Na vandaag voel ik weer hoop," zegt Kyaw Kyaw, een 24-jarige geologiestudent die met een groepje vrienden al vijf uur aan het feesten is. Tot voor kort wilde hij nog weg uit zijn land, maar na vandaag is hij van gedachten veranderd. Er zijn opvallend veel jonge mensen in de steeds uitzinniger wordende menigte.

In het simpele helverlichte kantoor met de plastic stoelen vallen twee lijfwachten van Aung San Suu Kyi elkaar in de armen met een voor Burmezen ongebruikelijk vertoon van emotie. De vicevoorzitter van de partij, Tin Oo, die midden tachtig is, verschijnt in NLD-uniform: een bruin-oranje jasje met een groengeblokte longyi (een Burmese sarong). Hij steekt zijn duim omhoog en roept boven de herrie uit: "Hier hebben we 23 jaar strijd voor geleverd."

Dan loopt hij naar buiten en spreekt tot de menigte: "Het is goed om de overwinning te vieren, maar we vragen jullie je correct te gedragen en degenen die verloren hebben respect te tonen." Daarmee herhaalt hij de boodschap die Aung San Suu Kyi zojuist op papier heeft afgegeven.

Uren eerder, vroeg in de ochtend, was in Hlegu, iets ten noorden van Rangoon, de stemming nog voorzichtig. Toen de eerste kiezers binnendruppelden, viel er van hun gezichten angst noch vreugde af te lezen. In een nabijgelegen theehuis lachte een van de vijf mannen die op hun lage krukjes over een kop laphet ye (thee) gebogen zaten, samenzweerderig : "We hebben allemaal op Amay Suu, moeder Suu, gestemd."

De jonge eigenaar van het theehuis wees naar een rode vlag met een gele pauw en witte ster, de vlag van de NLD, die verderop boven een van de houten huizen wapperde: "Zie je wel hoeveel hoger die vlag hangt dan de andere?" Maar hij wist dat Burma op dat moment nog een ongewisse dag te wachten stond. Vooral in afgelegen gebieden zijn er incidenten geweest van omkoperij en intimidatie, en lang niet alle bewoners waren voldoende geïnformeerd over het stemproces. Maar door de internationale waarnemers en hun honderden Burmese collega's die over het land zijn uitgezwermd, is het moeilijker geworden de verkiezingen te manipuleren.

Als later op de dag het tellen van de stemmen begint, maakt de zorg over onregelmatigheden plaats voor een gevoel van triomf.

Bij een stembureau in Rangoon geven tientallen toegestroomde buurtbewoners de stand aan elkaar door. Als een kwartier later blijkt dat de NLD al 51 stemmen heeft en de Union Solidarity and Development Party, de regeringspartij, slechts één, gaat er al luid applaus en gejoel door de wijk.

Om tien uur 's avonds staat de straat voor het NLD-kantoor nog steeds vol mensen. Als het scherm op de gevel oplicht met een nieuw bericht klinkt voor de zoveelste keer geklap en gejuich door de warme lucht. Zelfs in de nieuwe hoofdstad Naypyidaw, het bolwerk van de macht, lijkt de NLD af te koersen op een overwinning.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden