Moeder en kinderen dood bij beschieting

(Novum/Ap) - Bij een Israëlische beschieting van een huis in Beit Hanoun, in het noorden van de Gazastrook, zijn maandag een Palestijnse vrouw en vier van haar jonge kinderen om het leven gekomen. De kinderen waren tussen de vijftien maanden en 6 jaar oud. Twee oudere kinderen raakten zwaargewond. Dit hebben Palestijnse woordvoerders bekendgemaakt.

Het Israëlische leger zei aanvankelijk dat een tankgranaat per ongeluk op het huis terechtkwam tijdens gevechten tussen zijn soldaten en militante Palestijnen, die verder het leven kostten aan een Palestijnse extremist en een onbekende andere man. Later zei Israël dat de dodelijke explosie in het huis niet werd veroorzaakt door een tankgranaat, maar door explosieven van Palestijnse terroristen, die tijdens een Israëlische luchtaanval zouden zijn afgegaan.

De gevechten braken uit toen Israëlische soldaten maandagmorgen de Gazastrook

binnengingen nadat Palestijnse strijders op een grenspatrouille af waren gekomen, zei het leger. Volgens Palestijnse getuigen bevonden zich alleen op vierhonderd meter afstand van het huis strijders.

Israëlische functionarissen zeiden de gebeurtenis te onderzoeken, maar de Hamas-bestuurders van de Gazastrook verantwoordelijk te houden voor elk bloedvergieten, omdat zij toelaten dat gewapende strijders opereren vanuit woonwijken. "Hamas is, door zijn activiteiten temidden van de burgerbevolking, mede verantwoordelijk voor een deel van de slachtoffers onder niet betrokken burgers", zei de Israëlische minister van defensie Ehud Barak.

Vanuit Beit Hanoun worden regelmatig raketten op Israël afgevuurd en sinds enige tijd ook pogingen tot infiltratie ondernomen. Kort na de granaatinslag schoten militante Palestijnen raketten af op de grensovergang met Israël. De aan Hamas gelieerde strijdgroep Volksverzetscomités zwoer wraak. "Het bloed van de kinderen zal niet vergeefs vloeien", zei woordvoerder Abu Mujahed. Desondanks zal de groep maandag een delegatie naar Egypte sturen om te praten over een bestandsvoorstel.

Hamas liet vorige week weten bereid te zijn tot een staakt-het-vuren van zes maanden op voorwaarde dat Israël een eind maakt aan de economische blokkade die het instelde nadat Hamas vorig jaar zomer de macht had gegrepen in de Gazastrook. Israël wees het aanbod af met het argument dat Hamas een rustperiode alleen maar zal gebruiken om zich te herstellen van recente zware verliezen en te herbewapenen. Wel heeft het toegezegd de rust te zullen bewaren als Hamas en de andere radicale groepen in de Gazastrook hetzelfde doen.

Het gezinsdrama in Beit Hanoun zal het de partijen nog moeilijker maken tot een overeenkomst te komen. Hamas-premier Ismail Haniyeh beschuldigde Israël ervan uit te zijn op ondermijning van 'alle regionale en internationale pogingen om de blokkade te beëindigen en de agressie een halt toe te roepen'. En de op de Westoever gevestigde Palestijnse president Mahmoud Abbas zei dat zijn moeizame vredesonderhandelingen met Israël er hinder van zullen ondervinden. "Wij benadrukken dat er kalmte moet komen en dat onze mensen moeten worden gevrijwaard van de kwelling van oorlog en verwoesting", zei hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden