Moeder en kind bijna gedeporteerd, maar Amerikaanse rechter beveelt piloot terug te keren

Toelatingsceremonie in de VS, voor vluchtelingen die mogen blijven.Beeld AFP

Als een Amerikaanse rechter de piloot niet had bevolen met zijn vliegtuig terug te keren, waren afgelopen week een moeder en een kind nog tijdens hun rechtszaak naar El Salvador gedeporteerd. 

Het was, althans volgens de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU, een nieuw en nog gruwelijker hoofdstuk in de praktijk van het betwiste Amerikaanse vreemdelingenbeleid.

De moeder hoort bij een groep van twaalf mensen die bezwaar maakt tegen het nieuwe asielbeleid van de VS, waardoor mensen die hun land zijn ontvlucht vanwege bende- of huiselijk geweld niet langer in aanmerking komen voor asiel. De zaak diende afgelopen week, maar de moeder in kwestie kon geen toelichting geven bij de rechter omdat ze met haar dochter van haar bed was gelicht en op het vliegtuig gezet.

Recht op asiel

Het nieuwe beleid is in gang gezet door Jeff Sessions, de procureur-generaal die ook de leiding had over de vorige poging van de regering-Trump om illegale migratie tegen te gaan. Op zijn bevel werden migrantenouders van hun kinderen gescheiden. Aan die praktijk kwam afgelopen juni een einde, nadat wereldwijd kritiek was losgebarsten.

Op 11 juni maakte Sessions een nieuwe maatregel bekend die het recht op asiel beperkt. Asiel wordt, zegt hij, alleen verleend aan mensen die vervolgd werden of bij terugkeer vervolgd zullen worden.

De vrouw in kwestie heeft van de overheid weinig te vrezen, maar des te meer van haar echtgenoot. Die mishandelde haar, ook toen ze niet meer bij hem woonde. Eerder hadden vrouwen die een gewelddadige relatie niet konden verbreken, in eerste instantie wel het recht om in de VS te blijven.

Bezwaar

De nieuwe regel heeft er meteen toe geleid dat minder mensen hun eerste toets door kwamen om tot de Verenigde Staten te worden toegelaten. Burgerrechtenorganisatie ACLU maakt tegen de nieuwe regels bezwaar.

De ACLU is ook nog altijd bezig om de van elkaar gescheiden ouders en kinderen weer bijeen te brengen. Dat is bij meer dan 500 kinderen nog niet gelukt. Dat komt voornamelijk doordat de ouders moeilijk te vinden zijn. Van 386 kinderen zijn de ouders al het land uit gezet en daardoor moeilijk te lokaliseren.

De rechter die de vrouw uit El Salvador liet terugroepen zei dat iedere vertraging daarbij ‘ontoelaatbaar’ was. Daaraan werd gehoor gegeven: ze zijn inmiddels weer in de Verenigde Staten aangekomen. Het tweetal hoefde in El Salvador niet uit te stappen en ging op de retourvlucht mee terug.

Lees ook:

De VS scheiden kinderen van illegalen van hun ouders, en dat steekt

Kinderen van illegalen worden sinds kort aan de grens gescheiden van hun ouders. Dat leidt tot verhit politiek debat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden