Moeder die peuter achterliet op Amsterdam CS hoeft niet terug de cel in, maar krijgt wel straf

Amsterdam Centraal. Beeld ANP

De moeder die haar 3-jarig kind op Amsterdam CS achterliet, hoeft niet terug de cel in. Ze krijgt wel straf.

Twee agenten worden door een voorbijganger aangesproken in de Warmoesstraat, in het centrum van Amsterdam. Het is november 2017 en in het nieuws is flink aandacht geweest voor de moeder die haar 3-jarige kind achterliet op het Centraal Station in de hoofdstad. De voorbijganger herkent de vrouw van de beelden op het NOS-journaal. Ze maakt volgens de agenten, die haar eerst kort observeren voordat ze wordt aangehouden, een ‘zeer ontspannen indruk’. In haar tas zit een vliegticket voor een enkele reis naar Casablanca, nog diezelfde middag. 

De rechtbank, die vandaag besloot haar niet terug de gevangenis in te sturen, zal daar later de conclusie aan verbinden dat de vrouw op dat moment geen gewetensnood had. Drie dagen daarvoor had ze haar kind aan zijn lot overgelaten en bracht hem daarmee ernstig in gevaar. 

Tegen de politie begint de vrouw vrijwel meteen over haar zoon te verklaren. Ze liet de peuter die nog niet zindelijk is, niet kan praten en gedragsproblemen heeft, zonder identiteitspapieren achter op het busstation bij Amsterdam CS. Naar eigen zeggen was ze wanhopig omdat ze geen hulp kreeg. De vrouw (40) is zwakbegaafd, analfabeet, en heeft geen werk. Doordat ze geen Nederlandse verblijfsstatus heeft – ze komt oorspronkelijk uit Marokko – kan ze geen aanspraak maken op zorg, sociale voorzieningen of een uitkering. Een vaste verblijfplaats heeft ze niet. De nacht voor ze haar zoon achterlaat, slapen ze met z’n tweeën in een hotel op Schiphol. 

Komen en gaan

Op het station is het die zondagmiddag 26 november een komen en gaan van bussen. Het jongetje doolt er lange tijd alleen rond. Een passagier ziet dat en waarschuwt een buschauffeur, die op zijn beurt de politie erbij roept. De jongen wordt opgevangen en naar een pleeggezin gebracht. 

Achteraf blijkt dat de moeder dik een uur nadat ze het kind alleen liet weer op het station is. Ze wordt even gezien door de beveiligingscamera’s. Ze kijkt dan recht voor zich uit en wekt niet de indruk op zoek te zijn. 

Over het feit dat haar zoon van alles had kunnen overkomen – hij had in verkeerde handen kunnen vallen of gewond raken – lijkt de vrouw zich geen enkel moment te bekommeren. Dat wordt haar zeer kwalijk genomen en verdient straf, aldus de rechtbank vandaag tijdens de uitspraak: negentien dagen cel (gelijk aan het voorarrest), zestig dagen voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. 

Wat nu vooropstaat, is de hereniging van moeder en zoon, aldus de rechtbank. Moeder wordt momenteel opgevangen door het Leger des Heils en is een procedure gestart om een Nederlandse verblijfsstatus te krijgen. De jongen verblijft nog steeds in het pleeggezin, waar ‘een stijgende lijn’ zichtbaar is. Hij leert Nederlands praten en gaat naar school.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden