Moeder blijft maar geld geven aan onze broer

Beeld thinkstock

Beste Beatrijs,
Onze bejaarde moeder betaalt nog steeds maandelijks de huur en zorgverzekering voor onze broer die kunstenaar is en zichzelf niet kan bedruipen. Mijn zus en ik (beiden met een gewone baan) vinden dat oneerlijk. Onze moeder is niet van plan om hiermee op te houden en wil ook geen afspraken op papier zetten voor haar erfenisverdeling te zijner tijd. Ze houdt evenveel van ons alle drie, zegt ze dan. Volgens haar gaat het om een bedrag van 30.000 euro dat hij de laatste jaren van haar heeft gekregen, volgens mijn zus en mij gaat het om een veel hoger bedrag. De relatie met onze broer-kunstenaar is hierdoor inmiddels behoorlijk bekoeld. Wij vinden dat hij op de leeftijd van 54 jaar zijn eigen broek op moet kunnen houden. Enerzijds beslist onze moeder natuurlijk zelf over haar geld, anderzijds voelt het heel oneerlijk. Hoe kan ik dit ter sprake brengen zonder ook de relatie met haar te verpesten?

Daar gaat de erfenis

Beste Daar gaat de erfenis,
Uw moeder is heel onverstandig bezig. Ze zou moeten weten dat dit soort bevoordeling van het ene kind boven de andere twee leidt tot jaloezie en rancune. Het ís ook onrechtvaardig wat ze doet. Kinderen hebben recht op gelijke financiële bedeling, onafhankelijk van hoe goed of hoe slecht die kinderen er financieel voor staan.

Voer nog maar eens een gesprek met uw moeder en leg haar uit dat haar opstelling tot ruzie tussen de kinderen leidt. Zeg haar dat u en uw zus haar vanzelfsprekend niet kunnen tegenhouden met het spelen voor Sinterklaas, maar dat moeder er zeker van kan zijn dat er na haar dood een stevige erfenisruzie komt, tot misschien wel rechtszaken aan toe. Vraag haar om op z'n minst een administratie bij te houden hoe veel geld er jaarlijks naar de minvermogende broer gaat, omdat dat bedrag inderdaad in mindering op de erfenis zou moeten worden gebracht. Misschien verstoort dit gesprek de relatie met uw moeder, maar die relatie staat op dit moment ook al onder druk, dus de wrevel kan net zo goed openlijk worden besproken. Op die manier weet iedereen waar hij/zij aan toe is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden