'Moebarak speelde vuil spel met christenen'

Koptische kerk in Cairo. Foto: epa

De revolutie in Egypte heeft blootgelegd dat Hosni Moebarak in de afgelopen decennia een aantal mythes in stand hield om zijn eigen positie te versterken. Zo heeft hij altijd beweerd dat christenen in Egypte alleen veilig waren omdat ze werden beschermd door zijn regime. Daarmee dwong Moebarak de loyaliteit af van de christelijke gemeenschap.

De tweede mythe was dat de Moslimbroeders het enige alternatief vormden voor zijn regime. Daarmee smoorde Moebarak kritische geluiden over schendingen van mensenrechten. In de afgelopen weken werd zichtbaar dat de werkelijkheid anders lag.

"Vanaf het moment dat de politie en veiligheidsagenten zich grotendeels terugtrokken, is er geen aanslag geweest. Als Egyptische islamisten het echt op ons gemunt zouden heben, hadden ze nu juist hun slag geslagen. Wij beginnen nu te geloven dat het regime zelf de hand heeft gehad in de eerdere aanslagen," zegt Riham Ramzi, een christelijke juriste uit Nieuw Caïro. "Men heeft heel veel politie voor onze kerken gezet om ons angst aan te jagen en zo aan de kant van het regime te laten staan. Ze hebben ons gechanteerd."

Dat gisteren in Asjoet wel een Koptische priester is doodgestoken, doet Ramzi niet van gedachten veranderen. "Ik vermoed dat de daders mensen zijn die de revolutie willen corrumperen. Al mijn Koptische vrienden denken er zo over. Het rommelt enorm binnen de politie en het veiligheidsapparaat.

"Drie dagen geleden is Mahmoud Wagdy, de nieuwe minister van binnenlandse zaken, op bezoek geweest bij paus Shenouda in de kathedraal van Abbesia en ik vermoed dat elementen uit het oude regime deze nieuwe relatie willen verstoren. Het was niet zomaar een priester die is neergestoken, het was iemand met een hoge rang in de kerk van Asjoet."

Volgens Hany Sharief, een Koptische priester uit Alexandrië, speelde de vorige minister van binnenlandse zaken, Habib al-Adly, in opdracht van Moebarak een vuil spel: moslims moesten Kopten aanvallen en Kopten moslims.
"Ze creëerden chaos zodat wij hen nodig zouden hebben om ons zogenaamd te beschermen," zegt Sharief.

Moebarak heeft in zijn val het gezag van paus Shenouda meegenomen. Priester Abd ilMasih uit Oemranija: "Hij was de laatste jaren te bang om Christus Gods Zoon te noemen en over Zijn verrijzenis uit de dood te spreken, tijdens de paasdienst nota bene.
"Uit angst dat dat de woede zou oproepen bij de hoge vertegenwoordigers van het regime die zijn missen bijwoonden."

Ook Riham Ramzi zegt dat veel christenen hun vertrouwen in Shenouda kwijt zijn. "Waar was hij tijdens de revolutie? En nu doet hij net of de revolutie niet hier heeft plaatsgevonden, maar ergens anders.

"Hij heeft zich totaal van de christenen geïsoleerd. Terwijl de evangelische kerk juist een gezamenlijke herdenkingsdienst hield voor hun slachtoffers op het Tahrirplein. Er zijn ook Kopten omgekomen, maar Shenouda rept er met geen woord over."

Ondanks Shenouda's ontmoedigingen, deden veel Kopten enthousiast mee aan de demonstraties. 'Moslim en christen zijn één', was een van de favoriete slogans. Kopten vierden hun zondagsmis op Tahrir, met moslims om hen heen ter bescherming, en christenen gingen tijdens het vrijdaggebed om de moslims staan.

Inmiddels is gebleken dat de Moslimbroeders niet vooraan staan om het land over te nemen. Dat schrikbeeld leeft in Egypte ook minder dan in het Westen. "We hebben zorgen, maar geen grote," zegt Ramzi. Volgens de jongerenbewegingen die de revolutie begonnen, vormden de Moslimbroeder-jongeren vijftien procent van de demonstranten.

"Er zijn christenen die uit angst voor de Moslimbroeders een dictator steunden. Schandalig!" zegt Maher Dabba, zelf christen en professor aan de American University van Caïro.

Kopten tijdens de massaprotesten in Cairo. Foto: epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden