Moebarak gaat door de knieën

(REUTERS)

President Hosni Moebarak zal de eisen van de betogers in Egypte inwilligen, hebben het leger en de leiding van de regerende Nationale Democratische Partij (NDP) meegedeeld.

Het leger heeft naar eigen zeggen ingegrepen 'om het land veilig te stellen'. Het is de sterkste aanwijzing tot nog toe dat de Egyptische president na dertig jaar opstapt en de strijdkrachten het heft in handen nemen.

Generaal Hassan al-Roueini, de commandant van de regio Caïro, liet aan de duizenden betogers op het Tahrir-plein weten dat 'al uw eisen vandaag worden ingewilligd'. Sommige betogers maakten met hun vingers het overwinningsteken of riepen 'Allahu akbar', wat 'Allah is groot' betekent, terwijl anderen 'burgers - niet het leger' riepen, een teken dat zij het niet zien zitten als het leger de macht overneemt.

De Egyptische staatstelevisie meldde dat Moebarak overleg heeft gevoerd met vicepresident Omar Suleiman. Later donderdag zou Moebarak de Egyptische bevolking toespreken.

De militaire top vergaderde donderdag de hele dag zonder Moebarak, in naam opperbevelhebber van de strijdkrachten, of Suleiman. De legerleiding betuigde via de staatstelevisie haar 'steun aan de legitieme eisen van het volk'. Een woordvoerder liet in een verklaring weten dat de legertop in permanente vergadering bijeen was 'om te onderzoeken welke maatregelen en regelingen getroffen kunnen worden om het land, zijn verworvenheden en de ambities van zijn volk veilig te stellen'. De verklaring was getiteld 'communiqué nummer 1', een formulering die wijst op een militaire staatsgreep.

Het Witte Huis betitelde de ontwikkelingen in Egypte als 'in beweging'. Perschef Robert Gibbs wilde niet bevestigen dat Mubarak zal aftreden. Volgens Gibbs houdt de Amerikaanse president Barack Obama de situatie nauwlettend in de gaten en heeft hij overleg gevoerd met zijn adviseur voor nationale veiligheid Tom Donilon. Eerder zei CIA-chef Leon Panetta dat het 'zeer waarschijnlijk' is dat Mubarak aftreedt.

De verklaringen van het Egyptische leger en de NDP volgden op zich steeds verder uitbreidende demonstraties en grootschalige stakingen. De afgelopen twee dagen legden duizenden mensen het werk neer uit protest tegen de economische problemen in Egypte. In sommige steden braken rellen uit en werd brand gesticht.

Honderden advocaten, gekleed in toga, braken donderdag door een politiekordon en liepen in een protestmars naar een van Mubaraks paleizen. In de ochtend sloten stakende artsen zich in hun witte jas al aan bij de demonstranten op het Tahrir-plein. "Nu hebben we ons verenigd in een doel. De zon van het volk is opgegaan en zal niet meer ondergaan", zei een van de advocaten.

(EPA) Beeld EPA
(AFP) Beeld AFP
Een brede glimlach bij de toespraak van een generaal van het Egyptische leger. (REUTERS) Beeld REUTERS
Een soldaat van het Egyptische leger wordt geknuffeld door de demonstranten. (REUTERS) Beeld REUTERS
De menigte op het Tahrirplein kreeg vanmiddag van de legerleiding te horen: 'Al uw eisen worden ingewilligd'. (REUTERS) Beeld REUTERS
Egyptische acteur Amr Waked voegt zich bij de demonstranten. (AFP) Beeld AFP
De schemer valt over Tahrir plein. (EPA) Beeld EPA
(EPA) Beeld EPA
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden