Moear wil haar deel van de buit

De Godmother heeft gesproken. Thea Moear, ooit topvrouw in het misdaadsyndicaat van de in '91 doodgeschoten Klaas Bruinsma, geeft tekst en uitleg over de liquidaties en haar onderwereld. De bekentenissen zijn even spectaculair als onbetrouwbaar.

Zeker is dat ze geweldadig aan hun eind zijn gekomen, de Joegoslaaf Alexander Marianovic ('82), kickbokser André Brilleman ('85), drugscrimineel Jan Pafort Pafort ('87) en Britse misdadiger Roy Adkins ('90). Verder is niets zeker. Immers, in het boek 'De Godmother' van Parool-journalist Bart Middelburg spreekt een petenti, zoals de Italianen een maffia-verklikker noemen. Zo'n verrader vertelt een (gekleurd) verhaal niet voor niets.

Doorgaans gaat het petenti om kwijtschelding van straf. Bij Thea Moear niet. De dochter van de Amsterdamse Zeedijk-beroemdheid Blonde Greet, leeft in ruste in Zuid-Amerika. Ver van het Amsterdamse criminele circuit waant ze zich zich kennelijk veilig. De liquidaties waar ze het over heeft, zijn nog niet verjaard. Die op Marianovic heeft inmiddels wel bijna de vervaldatum van achttien jaar bereikt.

In het boek zegt Moear tegen Middelburg dat het haar niet gaat om spijt. ,,Ik zou niet weten van wat. Er zijn in de loop der tijd rauwe dingen gebeurd, ja, maar daar was dubbel en dwars reden voor.'' Voor dat soort types heeft ze ook geen begrip. Met het volle verstand zijn ze in 'het wereldje' gestapt. ,,Om hun eigen hachie te redden, gaan ze maar lullen met de kit (politie, red.) en krijgen ze spijt''.

Ook geld is het motief niet, zegt ze. Voor een aandeel in de opbrengst van De Godmother trekt een topfiguur in de coke-scene haar neus op. Nee, Moear laat Middelburg geloven dat het haar te doen is om zaken recht te zetten. Allereerst de aantijgingen van een collega-kletstante, Bettien Martens. Deze Nederlandse petenti sprak in 1990 als ambassadrice van het Cali-kartel met Bruinsma over een coke-lijn vanuit Colombia. Later noemde La Bella Bettien de Delta-chef en Moear rippers: criminelen die andere criminelen ontdoen van hun criminele handel en geld.

Niet alleen walgt ze van 'die bananenkoningin'. Het gaat Thea Moear ook om het 'scheve beeld' dat van de drugswereld bestaat. ,,Alsof het allemaal één grote rotsooi is, alsof we de hele dag niks anders doen dan elkaar uitmoorden en besodemieteren.'' De Godmother krijgt ruim de kans uit te leggen dat de liquidaties 'nodig' waren, omdat de slachtoffers van de Bruinsma-clan stalen. Als je zoiets toelaat, ben je als crimineel gezien, is haar betoog.

Haar redenering komt overeen met conclusies van misdaadjournalist Bas van Hout in 'De Jacht op de erven Bruinsma', dat ook deze maand verscheen. Vele pagina's worden besteed aan Middelburg, die zou meewerken aan het afpersen van de 'nabestaanden van Bruinsma', zoals tweede man Etienne Urka. Zo speelde crimineel Geurt Roos volgens Van Hout onder één hoedje met Middelburg. Via publicaties moest de erfgenaam zo onder druk komen, dat de miljoenen uit Bruinsma's erfenis Geurts' richting uit zouden komen.

Van dezelfde strategie lijkt Moear zich te bedienen. Op het moment dat Bruinsma overhoop werd geschoten, bezat de drugsbaronnes 'op papier' de helft van het imperium. De nieuwe Delta-chef Urka heeft nooit een cent medeleven betoond. Eerder dreigen met klikken bij justitie had geen effect. Door nu over de liquidaties te beginnen lijkt Moear een dubbel signaal af te geven: Ze zal het 'onrechtmatig' achterhouden van de Bruinsma-buit niet pikken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden