Moe van de Matthäus? Zes ondergesneeuwde alternatieven

De Drie Kruisen, de ets van Rembrandt die Frank martin tot zijn Golgotha inspireerde Beeld Wikimedia Commons
De Drie Kruisen, de ets van Rembrandt die Frank martin tot zijn Golgotha inspireerdeBeeld Wikimedia Commons

Niets ten nadele van een van de mooiste muziekstukken aller tijden. Maar soms lijkt het wel alsof er op Goede Vrijdag geen andere muziek bestaat dan de Matthäus Passion. Terwijl er nog zo veel meer muziek geschreven is over lijden, die heel geschikt is voor de dagen voor Pasen. Muziekredacteur Peter van der Lint deelt zes muzikale tips.

1. Een van de vele Stabat Maters
Het ontroerende gedicht van de treurende moeder Maria aan de voet van het kruis. Bekende versies zijn van onder andere Pergolesi, Haydn, Vivaldi, Pärt, Rossini, Dvorák, Poulenc en Verdi.


2. Marc-Antoine Charpentier
De 'Leçons de ténèbres' van Charpentier (1643-1704): intieme, barokke kamermuziek voor 1 of 2 stemmen en basso continuo. De Leçons de ténèbres, op de tekst van de Klaagliederen van Jeremia uit het Oude Testament, waren een bekend genre in de barok. Ze werden in de dagen voor Pasen uitgevoerd, en na iedere uitvoering werd er een kaars gedoofd, totdat het op Stille Zaterdag helemaal donker was: vandaar de titel.


3. Brockes-Passion
Barthold Heinrich Brockes was een Duitse dichter en tijdgenoot van J.S. Bach die een expressieve variant schreef op de traditionele passies. Georg Philipp Telemann (1681-1767) was een van de componisten die de tekst op muziek zetten.


4. Golgotha
Een persoonlijk en aangrijpend oratorium van de Zwitserse Frank Martin (1890-1974), die heel lang in Nederland woonde en werkte. De muziek is geïnspireerd op de ets 'De drie kruisen' van Rembrandt.


5. Seven Last Words From The Cross
Deze cantate is het meesterwerk van de Schotse componist James MacMillan (1959-). Hij componeerde ook moderne passies, zoals de Saint John Passion en de Saint Luke Passion.


6. La Resurrezione

Ten slotte nog een jubelend alternatief voor het feest van Pasen, waarvoor lang niet zoveel muziek is geschreven als voor de Lijdenstijd: het oratorium 'La Resurrezione' van Händel (1685-1759).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden