Moe van alle aandacht wil Marc nu wel een biertje

Alleen zijn vriendin Inge en zijn moeder had hij erover verteld. Verder moest straatkrantverkoper Marc (51) zijn interview met de paus meer dan twee weken geheim houden.

"Hartstikke moeilijk", zegt Marc, die kranten verkoopt aan de Utrechtse Oudegracht en die op zaterdagochtend op het kantoor van Straatnieuws werkt. "De páus, geweldig toch?"

Pas een week voor het interview kreeg hij officieel te horen waarom hij naar Rome moest voor Straatnieuws. "Maar toen had hij het al geraden", vertelt zijn vriendin Inge. Marc kwam op het idee toen hij de paus op televisie zag. "Dat moest het wel zijn."

Het interview zelf ging van een leien dakje, vertelt Marc. Van zenuwen had hij totaal geen last. "Ik was meteen op mijn gemak. Het is zo'n gewone, eenvoudige, lieve man."

Marc is zelf niet katholiek. "Maar wel religieus. Ik geloof in de almachtige God, maar ik ben niet gebonden aan een kerk."

Het mooiste antwoord dat de paus gaf? Dat was op de vraag over of hij zich een wereld zonder armoede en dakloosheid kon voorstellen, zegt Marc.

"Daar werd hij bijna emotioneel van. Hij zei dat het utopisch denken was, maar dat we altijd oog voor armoede en ellende moeten hebben."

Dolblij is Marc met het cadeau dat hij van de paus kreeg: de zilveren rozenkrans met zwarte steentjes bungelt voor de gelegenheid om zijn nek. Hij laat hem uitgebreid bewonderen door de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, die op het oude stadhuis, omringd door camera's, een exemplaar koopt van Straatnieuws.

Na een half uur microfoons onder zijn neus is het even mooi geweest met al die aandacht, vindt Marc. Hij is moe en wil een biertje, zegt hij tegen vriendin Inge. "Ga je mee een rondje lopen?"

undefined

(Straat)kranten wereldwijd nemen het interview over

Het interview met paus Franciscus dat verscheen in het Utrechtse Straatnieuws ging gisteren de hele wereld over. Van de Britse krant The Guardian, de Italiaanse krant La Repubblica, en The New York Times: overal werd melding gemaakt van het vraaggesprek met Straatnieuws, dat in samenwerking met Trouw tot stand kwam.

In de komende dagen verschijnt het in andere straatkranten wereldwijd. Maandag komt de Britse straatkrant The Big Issue uit, in een oplage van 100.000 stuks. Het vraaggesprek met paus Franciscus werd vorige week dinsdag gehouden in Casa Santa Marta, het woonverbijf van de paus in Vaticaanstad. Het is het eerste grote Nederlandse interview met een paus ooit.

Bij het interview waren straatkrantverkoper Marc, Straatnieuws-hoofdredacteur Frank Dries, Vaticaan-kenner Jan-Willem Wits en Trouw-journalist Stijn Fens aanwezig. Gisteren kon Trouw het nieuws van en uit het interview al melden, net als een verhaal van Fens dat schetst hoe het interview tot stand kwam. Het interview zelf - zo was de afspraak met Straatnieuws en het Vaticaan - zou alleen in de straatkrant verschijnen, en niet in Trouw.

Wie een nummer van Straatnieuws wil bemachtigen, kan terecht op www.straatnieuws.nl

Opinie 29

Hoe de paus toch in Trouw terechtkwam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden