Modieus 'investeren' mag

Het was het afgelopen jaar een terugkerend politiek thema: hoe worden de meevallers verdeeld? Laatst nog streden PvdA en D66 om meer geld voor onderwijs en zorg. Zij zeggen in zo'n geval dat zij in die sectoren willen 'investeren'. Maar door dat woord te gebruiken, maken zij zich volgens een Trouw-lezer schuldig aan een 'retorisch trucje'.

redactie binnenland

Het valt de lezer op 'dat het in linkse kringen mode is om overheidsuitgaven te bestempelen als investeringen'. Een investering, meent hij, is voor langere tijd geld ergens in vastleggen, met de bedoeling daar economisch voordeel mee te behalen. Geld uitgeven aan zorg en onderwijs valt daar niet onder, maar wordt 'investeren' genoemd, omdat het woord 'uitgeven' slecht ligt bij de kiezers.

De lezer maant Trouw niet klakkeloos de gekozen terminologie van politici met mediatraining over te nemen. Dat wil Trouw natuurlijk niet. Reden om het woord 'investeren' nader onder de loep te nemen. De dikke Van Dale geeft als eerste betekenis 'beleggen met een productieve bestemming, aanwenden voor de voortbrenging van kapitaalsgoederen'. De Utrechtse lezer lijkt dus gelijk te krijgen. Maar de tweede betekenis is 'zich moeite getroosten, een bepaalde inspanning doen'. Het woordenboek geeft de voorbeelden 'investeren in de toekomst' en 'veel tijd en energie in een relatie investeren'. Wat nu gedaan?

Tijd om de Taaladviesdienst van de stichting Onze Taal te raadplegen. De medewerkers van de dienst geven de kritische lezer -na rijp beraad- ongelijk. Hoewel zij niet uitsluiten dat politici een enkele keer wat eufemistisch van investeren spreken en er wellicht sprake is van enige betekenisverzwakking, vinden zij de kritiek vergezocht. Als je ergens in investeert, geef je nu eenmaal altijd geld uit zonder te weten of het zich terugbetaalt. Bovendien hoeft eventuele winst niet materieel te zijn. Honderd miljoen voor het onderwijs levert misschien een beter draaiende economie op, maar de opbrengst kan ook bestaan uit goedopgeleide jongeren. Grenzen moeten overigens wel gesteld, vindt de Taaladviesdienst. Ik ga vanavond flink in in de horeca investeren, is uit den boze. Dat heet gewoon: ik zet het vanavond op een zuipen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden