Column

Modi is 'erg boos' of 'bedroefd'

Indiase premier Narenda Modi.Beeld afp

Spreken is zilver, zwijgen is goud. Bij pijnlijke gebeurtenissen houdt de Indiase premier Narendra Modi zijn mond. Pas als het rumoer echt niet vanzelf verstomt, zegt hij iets.

Modi is leider van de hindoepartij BJP. Twee Indiase minderheden lijden onder zijn sprakeloosheid: de 'onaanraakbare' hindoes van de geminachte laagste kaste (dalits) en de moslims. Beide groepen zijn ongeveer even astronomisch groot, zo'n tweehonderd miljoen mensen. Bij de dalits hangt de precieze telling af van de definitie, want het oorspronkelijk hindoeïstische kastenstelsel leeft binnen de Indiase islam in vermomming voort, zodat er ook 'moslimdalits' zijn. Als je die laatste optelt bij de hindoeïstische dalits, dan kom je zelfs tot een veel hoger aantal.

In de loop van de eeuwen hebben talrijke dalits, om te ontkomen aan discriminatie, gebroken met het hindoeïsme door moslim, christen of boeddhist te worden. Dat hielp weinig, want het onreine stigma bleef, ook in de nieuwe religieuze omgeving. Er zijn islamitische begraafplaatsen die 'moslimdalits' een laatste rustplaats weigeren. Ook Indiase christenen kennen een kastenstelsel. In de vroegere Portugese kolonie Goa behield de hoogste kaste van brahmanen na de overgang tot het katholicisme zelfs haar naam: bhamons.

Wangedrag op video
Hindoeïstische dalits zijn geen vegetariërs. Op 11 juli waren zeven dalits in de deelstaat Gujarat bezig de huid te stropen van een dode koe. Koeien gelden in het hindoeïsme als heilig. De afgelopen jaren vormden dweepzuchtige hindoes bendes van 'koeienbeschermers'. Een aantal van die lieden bond de dalits in Gujarat vast aan een auto. Ze sleepten hen zo mee naar een politiebureau, terwijl ze hen bewerkten met ijzeren stangen. De daders zelf legden hun wangedrag vast op een video. Dat laatste schijnt in India een trend te zijn. Zelfgemaakte videootjes van groepsverkrachtingen bijvoorbeeld worden massaal onder de toonbank verkocht.

Na aanhoudende onrust onder dalits liet premier Modi, bijna een maand na dato, van zich horen. In een toespraak zei hij dat er veel asociale koeienbeschermers zijn en dat hij 'erg boos' was. "Val mij aan, niet mijn dalitbroeders", riep hij theatraal. De krant Times of India vergeleek Modi's woorden over de mishandelde dalits met zijn reacties op het lynchen van moslims vanwege koeien. Na de groepsmoord op een (valselijk) van slachten beschuldigde moslim, een klein jaar geleden, was Modi 'bedroefd'. Moslims en hindoes riep hij op niet elkaar te bestrijden, maar de armoede. Het was een indirecte toespeling; met geen woord had hij het expliciet over het lynchen, of over de botheid van een minister die ontkende dat de moord verband hield met problemen tussen moslims en hindoes.

Optreden van Modi
In de tussentijd gebeurde er meer van hetzelfde. In maart hingen koeienbeschermers twee islamitische veehandelaren op in de deelstaat Jharkhand. Op 30 juli viel in de deelstaat Uttar Pradesh een menigte een moslimfamilie aan omdat die een koe zou hebben geslacht. Nooit was premier Modi bij dit soort rampspoed voor moslims 'erg boos', en evenmin trad hij op tegen koeienbeschermers - wat hij nu, zij het na lang treuzelen, wel doet. De Times of India trekt de conclusie: moslims zullen nooit op Modi stemmen, je inspannen voor hen is boter aan de galg.

Maar dalits laten zich misschien wel lijmen. Hun onreine stemmen heeft Modi nodig. Vandaar zijn plotselinge uithaal naar koeienbeschermers en het subtiele verschil tussen 'erg boos' en 'bedroefd'.

Tijdens een protest houdt een islamitische protestganger een schoen voor de foto van de premier Narendra Modi.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden