Moderne vijfkamp doet poging echt modern te zijn

De moderne vijfkamp moet moderniseren. Onder druk van het IOC wordt de sport attractiever gemaakt zodat zij op de Spelen kan overleven.

Rob Velthuis

Staat in 2012 in Londen een ‘gemuteerde vijfkamp’ op het olympische programma, zoals bondscoach Stan Dobrotvorski meent? Of mag straks de moderne vijfkamp met recht modern worden genoemd, zoals Nederlands enige topper Kelvin Hilgeholt concludeert?

Hoe de antwoorden ook luiden, met de doorgevoerde verandering zijn beiden niet gelukkig. En met hen het merendeel van de mensen die de sport op topniveau beoefenen.

Goed beschouwd wordt de vijfkamp teruggebracht tot een vierkamp. De afsluitende 3000 meter veldloop en het schieten worden ineen geschoven tot een biatlon, waarbij na elke kilometer wordt geschoten. Een misser betekent strafmeters lopen. Het moet het spectaculaire slotonderdeel worden van de ‘nieuwe’ discipline, waarin schermen, zwemmen en paardensport worden gehandhaafd.

Dobrotvorski is een oud-Sovjetkampioen die in 1992 in Barcelona olympische deelnemer was. Hij schudt mismoedig het hoofd over deze inbreuk in een traditie die sinds 1912 olympisch is. Honderd jaar later zal het in Londen anders zijn.

„In Barcelona was de vijfkamp een discipline over vier dagen”, herinnert Dobrotvorski zich. „Daarna is het op één dag gezet. En nu dit weer. Als sportman heb ik daar geen vrede mee.”

Tijdens de NK in de Bernhardkazerne in Amersfoort troont hij de bezoeker mee naar de schietdoelen om de misser van de internationale federatie duidelijk te maken. „Goed kunnen schieten telt niet meer. Nu win je met tienen punten op iemand die achten schiet. Straks niet meer, het gaat er alleen nog om het doel te raken.”

Eigenlijk is het een wonder dat de moderne vijfkamp zich in het commerciële olympische circus staande houdt. Over de hele wereld zijn amper 100.000 actieve beoefenaars. Daarom was de discipline in Atlanta teruggebracht tot één dag, werd het landenklassement geschrapt en het aantal deelnemers tot 32 gehalveerd. In 2005 haalde een voorstel van IOC-voorzitter Jacques Rogge om naast honk- en softbal ook de moderne vijfkamp van het programma te halen het niet.

Dobrotvorski begrijpt de verandering wel. „Je maakt de sport of aantrekkelijker, of de sport is dood. Schieten is saai, het publiek voelt de spanning van de atleet niet. Maak je er een biatlon van, dan kan het spectaculair worden.”

Veel aanpassingen zijn in Nederland niet nodig. Kelvin Hilgeholt (23) is de enige vijfkamper met internationale illusies. In januari liep hij echter zwaar knieletsel op dat hem dwingt tot maandenlang revalideren. De ambitieuze sporter heeft het vizier op Peking gericht.

„Ik ben het net als bijna alle vijfkampers niet eens met de verandering. Maar het kan gunstig voor mij uitpakken. Na Peking zal 40 procent van de toppers stoppen omdat het twee jaar kost om de nieuwe discipline onder de knie te krijgen.”

„Bovendien ben ik geen topschutter, met het schieten van achten kan ik straks goed wegkomen. En ik ben een explosieve loper, dat is een voordeel als je na elke kilometer rust krijgt. De nieuwe vijfkamp, of eigenlijk quatrolon, zal mij beter liggen. Maar ik ben verliefd op de traditionele sport zoals die nu is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden