Moderne rosé

Importeurs: Vinites/La Cascina, Haarlem (023-385007) van der Linden, Rotterdam (010-4141977).

Uit de verkoopre sultaten en uit marktonderzoek blijkt dat het drinken van rosé de laatste jaren eerder is af- dan toegenomen. Een droevige ontwikkeling, want er is zoveel moois te vinden, als je maar een beetje zoekt.

Bij het kopen van rosé maken veel wijndrinkers de fout een wijn te kiezen uit een van de gebieden die de naam hebben een klassiek rosé-gebied te zijn. Goede voorbeelden zijn Lirac of Tavel, in het zuidelijke Rhonegebied. Deze streken hebben een grote reputatie voor hun roses, maar door de hoge prijs is de verhouding prijs-kwaliteit voor deze wijnen vaak volkomen scheef. Pas als de producenten inzien dat de prijs moet zakken om weer goed te kunnen verkopen, zijn er zaken te doen. Supermarkten willen graag gebruik maken van een bekende naam, dus dan valt er voor de boeren toch nog te verdienen. De door Albert Heijn gekozen Wijn van de Maand, uit Tavel, is een voorbeeld van zo'n wijn: nog best prijzig, maar als rosé uit een kwaliteitsgebied toch interessant.

Het is eigenlijk veel leuker om rond te neuzen in onbekendere roségebieden, waar je voor voor niet te veel geld veel waar krijgt. Ook in nieuwe, dynamische wijngebieden, zoals de Languedoc of bepaalde Spaanse streken kunnentegenwoordig mooie moderne rosés worden gevonden. Het jaartal is bij het kopen van een rosé van groot belang. Rosé moet het hebben van zijn fruit en dat fruit verdwijnt vaak vrij snel. Op dit moment komt eigenlijk alleen de jaargang 93 in aanmerking om te worden gekocht. Rosé uit 92 is op het randje, maar meestal daarover.

Tavel 1993, G. Meffre Albert Heijn, ¿ 9,95

Hoe je het ook wendt of keert, Tavel is en blijft een van de bekendste rosés van Frankrijk - en de wereld. Niet voor niets is dit een van de weinige wijngebieden die van de rosé helemaal hun specialiteit hebben gemaakt. Tavel is een wijn uit het zuidelijke gedeelte van het Rhonegebied, waar het 's zomers behoorlijk heet kan zijn. Dat verklaart ook de krachtige stijl van deze rosé, meestal voller en steviger dan ditzelfde type wijn uit andere streken. Deze wijn heeft zijn liefhebbers, vooral in Frankrijk, en prijzen van tegen de twintig gulden per fles waren de laatste jaren heel normaal. Maar ook hier slaat de crisis toe en moeten de prijzen omlaag. Dat verklaart de betrekkelijk lage prijs voor deze wijn, al moet worden gezegd dat een tientje voor zo'n fles rosé nog heel wat lijkt. Maar wie hem drinkt moet constateren dat het een prima rosé is: vol en krachtig, stevig en sappig, met wat frambozen in de geuren een smaak met niet te veel bitter en zuren, maar net genoeg om hem fris te houden.

Les Contemporains, Costieres de Nimes 1993 Gall & Gall, f 7,45

Als we vanuit de Rhonestreek wat verder afzakken naar het zuiden, komen we in een gebied waar de rosé ook al heel lang tot de specialiteiten behoort. Toch zijn ze pas de laatste jaren een beetje interessant, omdat men vaak moeite had om wijnen met wat frisheid en fruit te maken. Een van de interessante kleine wijngebieden hier is de Costieres de Nimes, een streek die tot voor enkele jaren als Costieres du Gard door het leven ging.

Maar deze naam vond men te veel lijken op de landwijn, Vin de Pays du Gard, vandaar. Gall & Gall verkoopt een serie wijnen onder de naam Les Contemporains, met onder andere een leuke rosé uit dit gebied rond Nimes. Dan kunnen we gelukkig die smakeloze rosé van de Cabernet uit de Loire laten staan, de Vin de Pays des Coteaux d'Enserune Le Fresquay 1993. De Costieres de Nimes is wel lekker, een open, sappige, lichte wijn, met een vleugje zoet, wat fruit en een zachte, evenwichtige smaak; iets lichter dan de Tavel, maar ook iets minder duur.

Vina Ontinar 1993, Vicente Malumbres Vinites/La Cascina, f 7,95

De laatste jaren zien we een duidelijketoenamevan het aantal goede rosés uit Spanje. Een logische zaak in een land waar enorm is geinvesteerd in goede instaiiaties om een technisch onberispelijk produkt te maken. Goede rosés komen niet alleen uit bekende gebieden, zoais Rioja, maar ook uit minder bekende, zoals Navarra, waar tegenwoordig flink aan de weg wordt getimmerd. Ditwijngebied ligt direct ten noorden van de Rioja, op de zuidelijke uitlopers van de Pyreneeen. Met dezelfde techniek van wijnmaken en ten dele dezelfde druiven probeert men hier de Rioja te beconcurreren. Dat heeft mede ais voordeei dat de wijnen (nog) heel voordelig zijn. Een goed voorbeeid is de Vina Ontinar 1993, Cuvée Maria Josée van Vicente Malumbres uit Navarra. Dit is een zachte rosé, niet het toonbeeld van finesse, maar met een prettige geur, waarin wat bloemen en frambozen terug te vinden zijn en een sappige smaak, met een vleugje zoet; een aardige wijn, zeker voorzijn prijs.

Moulins de Citran 1993, Bordeaux Rosé Van der Linden, f 17,95

Wie eens echt iets bijzonders wii proeven, moet deze rosé eens proberen, afkomstig van een vermaard Bordeaux-chateau.

Tijdens de oogst van '93 heeft het in de Bordeaux nogal geregend, waardoor een verdunning dreigde van de rode wijnen van deze jaargang. Door het eerste, lichtgekleurde sap te laten weglopen krijgt de overgebieven wijn meer kracht en kleur. Dit laten weglopen van het eerste sap noemt men bloeden: saignér. Bij Chateau Citran, een goede Cru Bourgeois uit de Médoc, heeft men dit lekvocht gebruikt om er een rosé van te maken. Daarbij heeft men deze wijn laten gisten op eikehouten vaten, waardoor de wijn wat extra's krijgt, een mooie breedte in de geur, met vanille, ook fruit, veel breedte en kracht, ook in de smaak, met goede zuren, een mooie diepte; wel iets heel bijzonders, maar dat mag ook wel voor de prijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden