Moderne rekensom rond een jong gezin

De zomerse vrijheid is een zegen. Even geen school, geen hockey, geen voetbal. Even geen groepsapp, oudergesprekken, trainingen, wedstrijden. Als je als ouders van jonge kinderen actief deelneemt in het leven van je kinderen, is een strak agendabeheer zacht gezegd van het grootste belang. In uren kost het ouders van jonge kinderen bovengemiddeld veel tijd en inzet. Ondertussen eist een betalende werkgever ook tijd, aandacht en vooral veel inzet.

Een moderne rekensom: Vader werkt 36 uur per week. Moeder werkt 32 uur per week. Ze hebben drie kinderen. Gemiddeld genomen gaan de kinderen tussen 8.30 uur en 15.30 uur naar de basisschool, met uitzondering van de woensdag.

Er zijn 24 maal 7 is 168 uren beschikbaar in een week. De uren worden doorgaans als volgt verdeeld: slapen door ouders gemiddeld: 8 maal 7 is 56 uur. Naar bed brengen (1,5 maal 7 is 10,5 uur), huishouden verdeeld over beide ouders (3 maal 7 is 21 uur), 2 uur per week boodschappen, trainingen: halen en brengen (6 maal 45 min is 4,5 uur), wedstrijden (3 maal 2,5 is 7,5 uur).

Gerekend met het uur voor opstaan en ontbijten, is er ongeveer 4 uur per dag beschikbaar om alle overige activiteiten in te plannen: schoolbarbecue, bardienst hockeyclub, eigen hobby's of sport, luizenpluizen, eventuele nog aanwezige sociale contacten. En o ja, rust, tijd en aandacht voor de kinderen. Je zou het bijna vergeten.

De rekensom klopt natuurlijk niet. Want met hetzelfde gemak kun je stellen dat twee ouders samen 336 uur tot hun beschikking hebben. Geen probleem dus. Je kunt als alternatief ook niet naar ouderavonden, wedstrijden, buitenschoolse activiteiten gaan. Dan staat je gezin wel buitenspel.

Tot zover de klaagzang. Kan het anders? De levensloopregeling is afgeschaft. Die was bedoeld om pieken in het leven op te vangen, even een pauze in te lassen.

Structureel minder werken dan? Nee, we moeten juist meer werken, zeker met het oog op de naderende of al ingetreden vergrijzing. Bovendien kun je dan een eventuele carrière sowieso aan de wilgen hangen.

Een driedaagse werkweek?

Het zou winst zijn als politieke partijen bij de plannen voor de verkiezingen in 2017 rekening houden met de dilemma's van jonge gezinnen: flexibele schooltijden, ouderschapsverlof oprekken tot 10-jarige leeftijd, en misschien toch weer een spaarregeling?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden