Moderne perzik vindt zijn oorsprong in zuidelijk China

Van veel verse producten weten we al enige tijd waar die oorspronkelijk vandaan komen. Van de perzik wisten we dat gek genoeg nog niet. De sappige vrucht die consumenten vandaag de dag zo achteloos in de mond stoppen, blijkt oorspronkelijk te stammen uit zuidelijk China. Om precies te zijn: uit de vallei van de rivier de Yangtze nabij Shanghai.

Het vermoeden was al langer dat de geelrode vrucht ergens in China zijn vaderland had. Een team van de Canadese universiteit van Missasauga, nabij Toronto, stelde het recent vast en publiceerde er deze week over in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One.

De onderzoekers legden de juiste oorsprongsplek vast na een flink aantal perzikpitten te hebben bekeken. Ze vergeleken omvang en structuur van de pitten op zes vindplekken. De oudheid van de pitten varieerde wel 5000 jaar. Zo ontdekten de wetenschappers dat de pitten uit het gebied bij Shanghai steeds groter werden, hetgeen wijst op domesticatie. Die pitten werden vervolgens vergeleken met de moderne perzik. Ze bleken erg op elkaar te lijken.

De onderzoekers constateerden dat de perzik al ruim 7500 jaar geleden werd gedomesticeerd. Het duurde echter wel zo'n 3000 jaar voordat de perzik ontstond zoals wij die nu kennen.

De eerste perzik was een stuk kleiner dan de huidige, maar omdat de boom zo snel vrucht geeft, bleek hij ideaal om via selectie die eigenschappen in te kruisen die de mens graag wilde. Dat wijst er volgens de onderzoekers ook op dat de vroege mens, die met name graan ging verbouwen, ook slim genoeg was om fruit te kweken dat hij lekker vond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden