Moderne mens voelt zich goed bij vrijwilligersweekend

NL Doet biedt keus uit 7000 projecten Werkgevers geven steeds vaker dagje vrij

NL Doet was al de grootste vrijwilligersactie van Nederland, en ze wordt alleen maar groter. Komend weekeinde gaan zeker een half miljoen mensen een dagje belangeloos aan de slag, twee keer zoveel als vorig jaar.

De grootste stijger onder de deelnemers zijn werknemers, die van hun baas een dagje vrij krijgen om te bingoën met ouderen, naar de dierentuin te gaan met gehandicapten, of het gebouw van de dierenambulance op te knappen; er is keus uit zevenduizend projecten. Het Oranjefonds, dat NL Doet organiseert, schat dat 40 procent met één of meer collega's komt, tegen 13 procent vorig jaar. ABN Amro stuurt bijvoorbeeld 1500 mensen. Ook complete gemeentelijke afdelingen schrijven zich in. Er zijn nog maar vijf gemeenten die zich afzijdig houden.

"In tien jaar tijd heeft ons fonds een vaste plaats gekregen op de sociale agenda van Nederland", zegt Oranjefonds-directeur Ronald van der Giessen. Het fonds, gericht op sociale samenhang, is ook ontstaan uit de samenleving: het was het cadeau van de bevolking voor het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima, in februari tien jaar geleden. Het werd samengevoegd met het Juliana Welzijnsfonds, opgericht in 1948, het jaar dat Juliana de troon besteeg. In het Oranjefonds gaat nu 32 miljoen om, deels afkomstig van de Postcodeloterij.

De aanwezigheid van leden van de koninklijke familie bij een klus geldt als absoluut hoogtepunt. Waar zij komen, maken ze indruk door ontzettend hard te werken - ze zijn, zo wil het verhaal, nauwelijks aan de lunch te krijgen. Dit jaar doen in elk geval de koningin en het kroonprinselijke paar weer mee.

Het dagje vrijwilligerswerk sluit perfect aan bij de behoeften van de moderne mens. Die wil best wat doen, maar heeft het te druk om zich al te zeer te binden. Niettemin hebben Rotterdamse onderzoekers vastgesteld dat maar liefst driekwart van de deelnemers aan NL Doet al veel meer vrijwilligerswerk doet. Voor slechts een kwart is het een nieuwe ervaring. Onderzoekster Eva van Barend concludeert dat mensen er niet meteen méér vrijwilligerswerk van gaan doen. En wie een eenmalige klus zoekt, laat het daar meestal bij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden