Moderne markt

Zonder twijfel zijn markten in al hun diversiteiten een leuke, eeuwenoude traditie. Bovendien zijn de producten over het algemeen niet duur en de keuze is groot.

Ilse Kuiper

Ondanks deze voordelen en de gezellige sfeer, kiezen drukke tweeverdieners massaal voor de efficiëntere supermarkt. Ze hebben geen zin om in weer in wind van kraam tot kraam te lopen, terwijl je ook nog continu op je qui-vive moet zijn. Niet alleen is de markt dé plaats waar zakkenrollers actief zijn, ook sommige marktkooplieden moet je in de gaten houden. Zo worden goedkope tomaten, voordat je er erg in hebt, afgerekend als een duurder soort. In plaats van zes broodjes zitten er vijf in een zakje. En de lap stof blijkt bij thuiskomst geen twee meter, maar 1.70 te zijn. Ondertussen moet je ook nog opletten dat je goed wordt terugbetaald en je briefje van vijftig niet wordt aangezien voor twintig. Let wel: niet iedere marktkoopman maakt zich hier schuldig aan, maar sommige hebben er een duidelijk handje van. Wat kun je daar, behalve de schuldige hier op luide toon op aanspreken, nu tegen ondernemen? Het is goed om te weten dat iedere markt wordt gecontroleerd door een marktmeester. Zij zijn de handhavers en controleurs die moeten zorgen dat alles in orde is. Zij zijn tevens de belangrijkste schakel tussen consumenten en de gemeentelijke dienst marktwezen. Als u onrechtmatigheden ontdekt op de markt, kunt u uw beklag doen bij de marktmeester. Daarvoor moet u wel wat werk doen, want deze functionaris loopt - helaas - niet met een bordje 'Marktmeester' om zijn nek. U kunt vragen aan een van de kooplieden waar u de marktmeester kunt bereiken. U kunt dat ook via de gemeentelijke dienst marktwezen achterhalen. Omdat de marktmeester een aanspreekpunt is voor zowel verkopers als kopers, zou het praktischer zijn als deze spin in het web voor de kopers beter herkenbaar en bereikbaar is.

Een tweede punt wat het imago van de markt goed zou doen, is het verhogen van de veiligheid. Door het veiliger maken van de markt, snijdt het mes aan vele kanten. Niet alleen marktbezoekers zijn namelijk vaak het mikpunt van beroving, ook de marktkooplieden zelf zijn steeds vaker de dupe van overvallers. De voorzitter van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) stelt dat met de toenemende beveiliging van pompstations en winkels, criminelen hun werkterrein hebben verlegd naar de markt, waar kooplieden aan het einde van de dag vaak een dikke portemonnee hebben. Dat die portemonnee dik is, becijferde het EIM (Economisch Instituut voor het Midden-en Kleinbedrijf). In deze bedrijfstak gaat jaarlijks zo'n 3 miljard euro om. Verbetering van de veiligheid is dus niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor de vakvereniging een belangrijk onderwerp. Pinautomaten die werken via het gsmnetwerk zouden een verademing kunnen zijn voor zowel verkopers als kopers. Toch willen de ambulante handelaren niet aan dit - ook voor de eigen administratie - handige en tijdsbesparende hulpmiddel, want nog geen vijf procent van het totale aantal van 20 000 marktlieden beschikt over een pinautomaat. Hoe zou dat nou komen?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden