Modern Rwanda kan wel zonder auto

President Kagame wil zijn land groener maken, dus moet hoofdstad Kigali voetgangersvriendelijk worden

Rwanda gaat mee in de vaart der volkeren, en daarbij hoort een progressief milieubewustzijn. Vandaar dat een deel van het centrum van hoofdstad Kigali vanaf deze week autovrij is. "Normaal gesproken is een stad voor mensen, niet voor auto's", aldus het hoofd infrastructuur van de stad. "We willen van Kigali een voetgangersvriendelijke stad maken."

Dat laatste zal nog wel even duren, al was het maar omdat van de 1,1 miljoen mensen zich elke dag zo'n 500.000 gemotoriseerd verplaatsen, met alle files vandien. Hen aan het wandelen krijgen zal ook niet zo makkelijk zijn, maar de autoriteiten proberen de inwoners wel te verleiden: in het centrum zullen rustplekken komen met gratis wifi, zodat de Kigalezen nooit meer dan 500 meter achtereen hoeven te lopen.

Het autoluwe beleid past binnen het streven van de Rwandese president Paul Kagame - aan de macht sinds 2000 - om van zijn land een groener en duurzamer oord te maken. Onder zijn bewind werd Kigali al een keurig aangeharkte stad, een toonbeeld van rust en orde.

Ook werd de afgelopen vijftien jaar het wegennet in de hoofdstad geasfalteerd en gedraineerd, en werden de alomtegenwoordige minibusjes afgeschaft. Sindsdien wordt het openbaar vervoer uitgevoerd door drie busbedrijven, die de verplichting hebben forenzen in de spits nooit langer dan tien minuten te laten wachten. Dat moet het taxigebruik terugdringen.

Kagame's duurzame ambities reiken overigens nog verder. Zo is ten oosten van de hoofdstad de afgelopen jaren het grootste zonnepaneelpark in oostelijk Afrika verrezen. Plastic is bovendien taboe in het land. Reizigers die met het vliegtuig aankomen, moeten al hun plastic in het toestel achterlaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden