Modern hoortoestel voor veel mensen te duur

Van onze verslaggeefster

De vergoeding voor hoortoestellen moet omhoog. Organisaties voor slechthorenden en de gezamenlijke ouderenbonden voeren actie om slechthorenden aan een beter apparaat te helpen.

Hoortoestellen zijn de laatste jaren sterk verbeterd. Slechthorenden kunnen met de nieuwe, geavanceerde toestellen beter horen in ruimtes met meerdere mensen. De oude apparaten gaan al snel ’rondzingen’ als de omgeving rumoerig is.

Maar de moderne hoortoestellen zijn duur. Gebruikers betalen al snel 2000 euro uit eigen portemonnee. Het ministerie van vws geeft slechts een basisvergoeding van 476 euro. „Dat zou omhoog moeten naar 800 euro”, zegt Sandra Elsing van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS). Sommige zorgverzekeraars geven nog een extra vergoeding als hun klanten een aanvullende verzekering hebben afgesloten.

Maar lang niet alle slechthorenden kunnen zich een dure zorgpolis veroorloven. Vooral ouderen blijven daarom de ouderwetse, grote hoortoestellen dragen. Spaarzaam als ze zijn, kiezen ze voor het apparaat dat geheel wordt vergoed. „Maar”, zegt Elsing, „als een hoortoestel niet afdoende werkt, raken ouderen in een isolement.”

De hoortoestellen gaan zo’n vijf jaar mee. Elsing: „Slechthorenden kiezen niet uit luxe voor duurdere toestellen en ook niet omdat het zulke kekke modelletjes zijn. Het is bittere noodzaak.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden