Modemagazine Avantgarde verdwijnt

De cover van de laatste editie met Lieke van Lexmond. © AVANTGARDE Beeld
De cover van de laatste editie met Lieke van Lexmond. © AVANTGARDE

Het modemagazine Avantgarde houdt per direct op te bestaan. Het blad werd al 31 jaar in Nederland uitgegeven. Avantgarde kampt met steeds minder inkomsten uit advertenties. Dat is één van de belangrijkste redenen waarom uitgever Audax Publishing de stekker eruit trekt.

Uit cijfers van het HOI, het instituut dat de oplagecijfers voor onder andere tijdschriften bijhoudt, blijkt verder dat de oplage van Avantgarde het afgelopen jaar met 36 procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Hoofdredacteur Robert van der Sanden heeft het nieuws vandaag bevestigd aan RTL Boulevard. 'We vinden het heel erg jammer, maar waar deuren dichtgaan, gaan ramen open', aldus de hoofdredacteur. Onder leiding van Van der Sanden onderging Avantgarde in 2010 nog een volledige metamorfose. Zo werd de vormgeving vernieuwd en ook de invulling van het magazine werd aangepast. Van der Sanden is ook redacteur van het glamourmagazine Glossy.

Laatste editie
De doelgroep van Avantgarde bestond uit vrouwen tussen de 20 en 35 jaar. Het magazine besteedde vooral aandacht aan onderwerpen als mode, beauty en lifestyle. De allerlaatste editie ligt nu al in de winkels. Actrice en presentatrice Lieke van Lexmond siert de cover. In het nummer wordt nog verwezen naar de inhoud van de volgende editie, maar die zal dus nooit verschijnen.

Beweging op de markt
Er is het afgelopen jaar veel beweging geweest in de tijdschriftenbranche. Titels komen en gaan. Zo werd in december vorig jaar door uitgever Sanoma de titel Yes opgeheven en twee weken terug werd bekend dat Weekbladpers de stekker uit de cultuurglossy Hollands Diep trekt. De nieuwkomers op de Nederlandse markt zijn Twietmagazine en het nog te verschijnen internationale modetijdschrift. Ook komt Marie Nanette Schaepman, tot voor kort hoofdredacteur van de glossy JAN, binnenkort met een nieuw tijdschrift. Een titel is nog niet bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden