MODEL

Die chaoten van de Eurotop vormen onderhand een nationaal monument voor het bejubelde Poldermodel. Alleen Maarten van Traa is nog bevallen van een scheut opwinding en de woorden 'schandalig politieoptreden'.

Maar dat is van die paarse verontwaardiging uit de categorie 'amateurchaoten klagen dat het eten in de politiecel niet zo lekker was'. Ondertussen heeft minister Sorgdrager een brief verzonden waaruit blijkt dat de politie van haar die chaoten mocht oppakken. Regel 1 van Het Poldermodel luidt nu eenmaal: alles wat onder het vloerkleed kan, moet eronder. Een beetje poldermodel ligt achter een dijk van stofnesten.

Zonder model had Amsterdam al een week onder vuur gelegen, bivakkeerde Patijn voor alle zekerheid bij z'n broer en had Nordholt een plastisch chirurg geconsulteerd om herkenning bij de slager te voorkomen. Maar nee, op zondag trokken 500, sommigen zeggen dat het er wel 1000 waren, in elk geval nog minder lui dan er op een protestmars van studenten afkomen, door de stad, waarna bij aankomst bij de Nederlandsche Bank bleek dat de helft onderweg eruit was gestapt (winkels open, wat wil je) zodat de laatst overblijvenden alle tien geteld konden worden terwijl ze werden vergast op de tekst van enkele, zo te horen, ingezonden brieven. Het enige opruiende element tijdens de bijeenkomst was een baby met een bivakmutsje. Van Traa zal thuis een paar keer boos op de grond hebben gestampt; maar vergeten de fotograaf te bestellen. Erg hè, zeiden wij tegen elkaar, toen bleek dat de hele stoet ongemerkt op honderd meter van ons huis was gepasseerd.

Maar toen had cowboy Kok in Denver (verkleed als de bruine bonen bereider van Rawhide) vanwege alle huldeblijken die hem ten deel waren gevallen het hele land er al bij gelapt. Hij was het niet alleen die alle gezonde, tweeverdienende Nederlanders in het zadel had geholpen, ook Lubbers had z'n best gedaan, het bedrijfsleven had zijn verantwoordelijkheid genomen, de werknemers hadden uit vrije wil een deel van hun inkomen opgegeven, en samen hadden ze hun ogen gesloten voor de armoede. Allemaal voor het goede doel: het Poldermodel. Hij vergat alleen onze polderchaoten te noemen, maar dat zal nog onwennigheid zijn geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden