Modelbedrijf blijkt uitbuiter

De slaapplaatsen van de Tsjechen, in een onderkomen op een bedrijventerrein. Beeld Maaike Bos
De slaapplaatsen van de Tsjechen, in een onderkomen op een bedrijventerrein.Beeld Maaike Bos

Een uitzendbureau dat onder meer KLM en andere bedrijven op Schiphol als klant heeft, blijkt systematisch de arbeidsvoorwaarden te schenden van zijn Oost-Europese uitzendkrachten. Niet alleen krijgen die te weinig betaald en werken ze te lang, ook betalen ze veel geld voor een illegale slaapplek.

Maaike Bos

Dat blijkt uit onderzoek van Trouw. Het bedrijf, Werk & Ik, stond goed bekend. Vorig jaar dong het mee naar de Amsterdamse Ondernemersprijs 2012, waar het reikte tot de finale. De jury roemde het bedrijf omdat het erin slaagde in een krimpende uitzendmarkt dankzij creatieve oplossingen toch winstgevend te zijn. Het bestaat sinds 2009, heeft een jaaromzet van zo'n 12 miljoen euro en zet jaarlijks 1200 mensen aan het werk, onder wie tachtig tot honderd Tsjechen.

Het onderzoek leert dat het bedrijf geen loonstrookjes verstrekt, wat wettelijk verplicht is. Het betaalt geregeld een te laag uurloon en blijkt in de onderzochte gevallen vakantiegeld niet te hebben uitgekeerd. Dat kan een uitzendkracht honderden euro's per seizoen schelen.

Chauffeurs maken soms werkdagen van twintig uur, met vrijwel geen pauze. De chauffeurs zeiden: "Als je na middernacht van je werk thuiskomt, moet je kiezen: eten, een uurtje slapen of een douche nemen. Alle drie red je niet, want dan begint de volgende werkdag alweer."

Inval
Daarnaast brengt het bedrijf hoge kosten in rekening. Voor een bed in een garage die niet bestemd is voor bewoning, houdt Werk & Ik 2,50 euro per gewerkt uur in. Daardoor kost het huren van een bed al gauw 150 euro per week.

De gemeente Amsterdam heeft maandagavond een inval gedaan en verhuurder en werkgever opgedragen het pand onmiddellijk te ontruimen. Volgens de Amsterdamse wethouder Els Verdonk was ingrijpen noodzakelijk: "Bij handhaving hebben we een keuze: is het rustig of dreigt er gevaar? In dit geval konden we niet volstaan met een boze brief, maar moesten we meteen optreden." Bij de inval hebben twee inspecteurs van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid de aanwezige uitzendkrachten ondervraagd. De rapportage van de gemeente rept van 'uitbuiting'.

Symptomatisch
De eigenaar van Werk & Ik, Ivan Karels, erkent dat dingen zijn misgegaan. Hij wijt het aan de snelle groei van zijn bedrijf en aan gebrekkige controle op de werkvloer. Ook zegt hij dat de Tsjechen zelf graag in de garage wilden wonen. Karels bevestigt dat er een onderzoek tegen zijn bedrijf loopt door de Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU). Ook is de Inspectie SZW een onderzoek begonnen.

Volgens de bond CNV Vakmensen zijn de misstanden symptomatisch voor de uitzendbranche. Werk & Ik heeft het certificaat van de Stichting Normering Arbeid (SNA), die moet toezien op juiste minimale loonbetalingen en te hoge inhoudingen voorkomen.

Dat certificaat was juist dit voorjaar vernieuwd, terwijl uit het onderzoek van Trouw blijkt dat wanbetalingen ook al in 2012 plaatsvonden. Henry Stroek van CNV Vakmensen noemt het certificeringssysteem "zo lek als een mandje".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden