Modebedrijf Etam failliet, toekomst personeel onzeker

Doorstart is mogelijk, maar curatoren hebben niet veel tijd

Een sprankje hoop restte er nadat modebedrijf Etam twee weken geleden uitstel van betaling kreeg. De rechter maakte gisteren aan alle onzekerheid een einde. Het moederbedrijf van Promiss en Miss Etam is failliet.

De onderhandelingen over een doorstart van de 140 Miss Etams en de 60 winkels van Promiss gaan gewoon door. Totdat duidelijk is wie de nieuwe eigenaar wordt, blijven de winkels open. Hetzelfde geldt voor het distributiecentrum, het hoofdkantoor en de webwinkel. Dankzij een boedelkrediet van de banken, kunnen vestigingen normaal worden bevoorraad.

Bij de Etam Group werken ongeveer 2000 mensen, waarvan 1600 in de filialen van Miss Etam. De curatoren gaan de contracten van alle medewerkers opzeggen. Zij blijven nog maximaal zes weken - hun opzegtermijn - werken voor Miss Etam en Promiss. Het UWV betaalt hun loon en vakantiegeld via zijn loongarantieregeling. Is er na zes weken nog geen nieuwe eigenaar, dan gaan de winkels dicht. "Het mag dus duidelijk zijn dat er tijdsdruk op zit", zegt Onno Houtschild, woordvoerder van de curatoren.

Vorige week werd duidelijk dat veertien partijen interesse hebben in een overname. Een aantal van hen deed maandag een overnamebod. "Het gaat om aanbiedingen van serieuze partijen", zegt Houtschild. Over het aantal biedingen en de hoogte ervan wil hij niets zeggen.

De Haagse rechtbank kondigde ook een 'afkoelingsperiode' aan van twee maanden. Die geeft de curatoren de tijd om een inventarisatie te maken van de failliete boedel en uit te zoeken hoe hoog de schuld precies is. Dat samen bepaalt of het mogelijk is de Etam Groep in zijn geheel te verkopen. Tijdens de afkoelingsperiode kunnen leveranciers hun kleding niet terughalen. Bij een doorstart in afgeslankte vorm verdwijnen mogelijk banen.

Het ging al langer slecht met Miss Etam. Hoewel zijn directie nooit precies zegt wat de jaarresultaten zijn, is duidelijk dat de keten al jaren verlies draait. In januari werden 100 van de 300 banen geschrapt op het hoofdkantoor in Zoetermeer. In 2013 verloren 140 winkelmedewerkers hun baan bij de ruim 90 jaar oude kledingketen. Verschillende topmannen, onder wie de vorige maand naar V&D overgestapte John van der Ent, probeerden met reorganisaties het tij te keren.

De Etam Groep is nog altijd in handen van de oprichters, de familie Korijn. De eerste Etam-winkel ging open in 1923, toen nog met voornamelijk dameskousen. Promiss heeft sinds 1994 'tijdloze en elegante dameskleding voor de stijlvolle, actieve vrouw' in zijn rekken. Miss Etam moet het hebben van vrouwen van 35-plus, ook die met 'een maatje meer'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden