Mode’Dat je je lichaam kunt bedekken, is voor de jonge generatie een ontdekking’ / Bloot en sexy is uit, kuis en degelijk is in

Topless zonnen is uit, de heupbroek kan naar het Leger des Heils en het naveltruitje is ook al lang passé. Is kuisheid modieus geworden?

Volgens een enquête van vrouwenblad Top Santé is een meerderheid van de Nederlandse vrouwen niet van plan deze zomer zonder topje te gaan zonnen. Topless is uit. Sterker: het badpak maakt deze zomer een rentree. Op de catwalk heeft degelijkheid het gewonnen van frivoliteit; hooggesloten blouses, klokvormige tunieken en bedekte boezems.

„We hadden de afgelopen zomers de beach in the city-look”, zegt Arie Vervelde van design- en stylingbureau Studio Commandeur. „Vrouwen liepen met een bikinitop en een heupbroek of hotpants in de stad. Ook zag je veel superstrakke kleding en naveltruitjes. Veel onthullender kon niet. We zien nu weer de lol in van kleding die wappert en zwiert. De trend is nu flirterig in plaats van pornografisch.”

De boodschap dat kuis en degelijk tegenwoordig hip is, slaat volgens Vervelde goed aan bij jongeren. „Bloot is voor de jonge generatie niet bijzonder meer, dat je je lichaam ook kunt bedekken is voor hen juist een ontdekking. Ik kom zelf uit de jaren vijftig en van het woord kuisheid gaan mijn haren recht overeind staan. Jongeren staan daar onbevangener in.”

Van jonge vrouwen klinkt er een steeds luider wordende roep om zedelijkheid. Het manifest tegen onrealistische en platte afbeeldingen van vrouwelijk schoon dat de actiegroep rond documentairemaakster Sunny Bergman opstelde, is inmiddels 6000 keer ondertekend. Een gigantische reclameposter van een dame in een gouden bikini in de binnenstad van Utrecht leverde een storm aan kritiek op van zowel de ChristenUnie als van feministen.

„Onder invloed van de islam en de toenemende religiositeit onder jongeren worden seks en bloot langzamerhand uit het publieke domein gehaald”, zegt trendvoorspeller Adjiedj Bakas. „Ik schreef drie jaar geleden al dat we het hebben gehad met het hedonisme van de jaren tachtig en negentig.”

Bakas zegt dat de nieuwe degelijkheid allerlei mensen verenigt. „Feministen bepleiten een nieuwe kuisheid omdat ze vinden dat vrouwen niet als een stuk vlees beschouwd mogen worden, religieuzen vinden weer dat we terug moeten naar oude normen en waarden.”

Kuise kleding heeft volgens Bakas niets met preutsheid te maken. „Ik was laatst in Afghanistan en daar sprak ik iemand die zei dat de boerka niet alleen bedoeld is om vrouwelijk schoon te bedekken, maar vooral erg handig is bij vreemdgaan. Niemand kan tenslotte zien wie eronder zit.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden